Lomareissuilla on kiva napata matkamuistoja kuvina puhelimeen. Kokeile tänä kesänä uusia kuvakulmia. Vinkit kuvaamiseen antaa ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen Suomen luontokuvausinstituutista.
Teksti: Paavo Hamunen ja Matkailulehden toimitus
”Herää edes kerran ennen auringonnousua ja ihaile maisemia aamun valossa”, vinkkaa ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen Suomen luontokuvausinstituutista. Maisemakuvien lisäksi hauskat yksityiskohdat lomakuvien joukossa kertovat, että sinulla on kuvaustaito hallussa.
Putsaa puhelinkameran linssit ennen kuvaamista
Yksi tärkeimmistä vinkeistä hyviin kuviin on pitää puhelinkameran linssit puhtaina. Kun puhelinta kuljetetaan taskussa, laukussa tai repussa, kameran linssi saattaa likaantua helposti, tai siihen jää sormenjälkiä.
”Usein joku tuttava on näyttänyt kamerapuhelimellaan otettua hienoa kuvaa, ja silmiinpistävää on ollut, että kuva on sumea. Se johtuu yleensä nimenomaan likaisesta puhelinkameran linssistä,” Paavo Hamunen sanoo.
Kuvaa kirkkaassa valaistuksessa
Kirkas luonnonvalo tai keinovalo on parasta kuvaamiseen. Kännykkäkameran kenno on pieni, eikä kuvanlaatu ole niin hyvä hämärässä tai heikossa valaistuksessa kuin isompikennoisella järjestelmäkameralla. Heikossa valaistuksessa kännykkäkameran kuvasta saattaa tulla kohinainen tai epäselvä.
Tarkkaile valon suuntaa
Ulkona aurinkoisella säällä kuvattaessa valo on voimakasta ja jyrkkää. Silloin varjoisten ja valoisien kuvan osien ero on voimakas. Kun kuvaat vastavaloon vaikkapa ihmisiä, varjoalueet voivat olla niin tummia, että henkilöä on hankala tunnistaa.
”Kokeile kuvata kohdetta eri puolilta, niin huomaat, kuinka valo ja varjo muotoilee kohdetta.”
Maahan lankeavaa varjoa voi käyttää yhtenä kuvan elementtinä. Läpikuultavat kohteet tulevat vastavalossa hienosti esille. Myötävalo hävittää kohteesta muodon, mutta tuo värit hyvin esille. Aamuisin ja iltaisin saat omanlaisensa tunnelman kuviin.
”Kerran kesässä kannattaa herätä ennen auringonnousua ja ihailla aamun maisemaa. Tuttu maisema voi olla aivan erinäköinen kuin keskellä kirkasta päivää.”
Mieti hetki ennen kuvan ottamista
Kun nostat kameran silmiesi eteen ottaaksesi kuvan, mieti hetki, mikä tilanteessa sai sinut tekemään niin. Jos kyseessä ei ole nopeasti ohimenevä tilanne, tarkastele, kuinka kuvan elementit sijoittuvat kuva-alalle, ja sommittele sitten kuvan elementit sopivasti kuvaan. Kamerapuhelimessa linssit ovat lähellä puhelimen reunaa. Voit laittaa linssin esimerkiksi lähelle maanpintaa, ja näin saat erilaisen ja mielenkiintoisen kuvakulman.
Voit käyttää apunasi myös heijastavia pintoja, kuten vesilätäkköä tai ikkunaa, saadaksesi mielenkiintoisen kuvan. Tai kokeile kuvata ylhäältä alaspäin!
Lue myös: Tähtäimessä talitintti: huippukuvaajan vinkit kuvaamiseen puhelinkameralla
Käytä puhelimen erilaisia kuvausmoodeja
Monessa puhelinkamerassa on useampi objektiivi: laajakulma, normaali polttoväli ja tele. Eri polttoväleillä saat monipuolisuutta kuviisi. Kamerapuhelimissa voi olla muotokuvaus-, tai lähikuvausmoodi, joilla voit esimerkiksi sumentaa kuvan taustat. Niin kohde erottuu taustasta hyvin.
”Pienet yksityiskohdat lomareissun kuvien joukossa tuo kuvien katsojalle tunteen, että kuvaajalla on kuvastaito hallinnassa”, Hamunen vinkkaa.
Kokeile, millaisia otoksia saat panoraama- ja HDR-moodeilla. Tarkenna kohteeseen automaattisesti tai käsin, tai muuta valotusarvoa, jolloin voi saada kuvaa tummemmaksi. Näin esimerkiksi maisemakuvassa pilvet saadaan paremmin esille.
Kun taas säädät kuvaa vaaleammaksi, saat varjoalueet oikein valotettua. ”Vaarana voi tosin olla, että jo kirkkaat alueet niin sanotusti palavat puhki eli ylivalottuvat.”
Ota vaihteeksi videonpätkiä
Paavo Hamunen kehottaa kuvien lisäksi kokeilemaan liikkuvaa kuvaa. ”Kuvan ja videon laatu tämän päivän puhelinkameroissa on todella hyvä, kun kuvataan riittävän voimakkaassa valossa.”
Lopuksi: tee kuvistasi kivoja muistoja
Älä unohda kuviasi kameraan, vaan säädä kuvat ja editoi videot itsellesi muistoksi vaikka valmiiksi esitykseksi, kuvakirjaksi tai somekanaville. Monia ilmaisia ja maksullisia sovelluksia on tarjolla niin Android- kuin iOS-laitteille.