Vastuullisen vapaa-ajan asumisen edistäminen luo pohjaa mökkeilyn hyvälle tulevaisuudelle Suomessa. Hyviä vinkkejä saa uunituoreesta Kestävän mökkeilyn oppaasta.
Vapaa-ajan asumisella on suoria vaikutuksia paitsi luontoon ja ympäristöön myös paikallisiin yhteisöihin, ihmisten hyvinvointiin, kulttuurisiin käytäntöihin ja aluetalouteen. Kestävä mökkeily tarkoittaa sitä, että kaikki vaikutukset otetaan huomioon.
”Oma mökkikunta ja -seutu on suomalaisille yleensä rakas, ja siitä halutaan pitää huolta. Tämä on hyvä lähtökohta kestävälle vapaa-ajan asumiselle”, sanoo projektipäällikkö Tuula Pihkala Mikkelin kehitysyhtiöstä Mikseistä, joka on tuoreen oppaan takana.
Painetun oppaan voi napata mukaansa Mikkelin seudun matkailuneuvonnoista, ja sähköinen versio löytyy laiturilla.fi-sivustolta.
Oleellista on Pihkalan mukaan tiedostaa oman toiminnan merkitys ja tehdä kestäviä valintoja. Kiinnittämällä huomiota mökkeilytapoihin esimerkiksi mökillä lomailun ympäristövaikutuksia voidaan pienentää oleellisesti.
Jo hyvin pienillä teoilla on iso merkitys.
Mökin pihalle voi ripustaa muutaman hyönteishotellin, vanhat hehkulamput vaihtaa energiatehokkaisiin led-lamppuihin. ja tehostaa lajittelua ja kierrättämistä.
Syksyllä on ajankohtaista tarkistaa ikkunoiden ja ovien tiivisteet ja tarvittaessa vaihtaa ne, asettaa lämminvesivaraajan säädöt kohdalleen ja polttaa puuta puhtaasti.
Eteläinen Savo on mökki-Suomea parhaimmillaan
Etelä-Savo on Suomen suosituinta vapaa-ajan asumisen aluetta. Seudulla on lähes 50 000 vapaa-ajanasuntoa ja niissä noin 250 000 vuosittaista kausiasukasta.
Ei siis ihme, että Etelä-Savo haluaa olla myös kestävän mökkeilyn maakunta. Tähän on pyritty muun muassa selvittämällä monipuolisesti mökkeilyn ja siihen liittyvien valintojen vaikutuksia ja välittämällä tietoa vapaa-ajanasukkaille itselleen.
”Vapaa-ajanasukkaat pitävät aihetta tärkeänä, mikä on hienoa. Yhdessä rakennamme Etelä-Savosta kestävän mökkeilyn maakuntaa”, Tuula Pihkala hymyilee.