Mikä olisi mukava kesäinen luontovierailukohde? Tuoreesta oppaasta löydät ison joukon helmiä eri puolilta kaunista kotimaata.
4.7.2025 Mika Markkasen ja Olli Järvenkylän uunituore teos Suomen parhaat päiväretkikohteet on aivan ihana kirja. Se suorastaan kiskaisee ylös sohvalta kartan ääreen suunnittelemaan suven seuraavia matkakohteita.
Alussa on tuiki tärkeä, muutaman kymmenen sivun mittainen yleiskatsaus retkietiketistä, jokaisenoikeuksista (ja velvollisuuksista) sekä kansallispuistoista, retkeilyalueista ja retkeilyn vastuullisuudesta.
Painavaa asiaa, konkreettisesti reilun kilon verran. Kirja kulkee siis mukana autossa mukana, mutta välttämättä ei repussa.
Ei tosin tarvitsekaan, sillä huolellisten ohjeiden mukaan löytää kyllä perille. Jokaisen kohteen esittelyn lopussa on älypuhelimella luettava QR-koodi, joka johtaa alueen sähköiseen karttaan, osa myös kohdekuvaukseen.
Kuluttajan kannalta erinomaisesti laadittu teos on taitettu ja kuvitettu hienosti. Yhteensä 200 päiväretkikohdetta on esitelty kukin omalla aukeamallaan, jaoteltuina maakunnittain pohjoisesta etelään.
Kirjan joka aukeamalla on kuvaus reitistä, pari upeaa valokuvaa sekä infolaatikko, jossa kerrotaan reitin sijainti, sen pituus ja vaativuus, parkkipaikkatiedot, varustesuositukset, opasteet ja kohokohdat sekä mahdollinen tulipaikka.
Tieto siitä, miten reitin alkupisteeseen pääsee julkisilla kulkuneuvoilla (jos mitenkään), valitettavasti puuttuu. Asia jää siis autottoman retkeilijän itsensä selvitettäväksi.
Teksti tempaa mukaansa
Reittikuvaukset ovat sen sijaan lähes liian hyviä. Ensimmäisessä persoonassa kirjoitetuttu teksti tempaa lukijan täysin mukaansa varjoisten kangasmetsien hämyyn tai suon tuoksuun. Lukemisen jälkeen tuntuu kuin olisi jo taivaltanut matkan itsekin.
Pituudeltaan reilusta kilometristä vajaaseen kymmeneen kilometriin vaihtelevat reitit ovat kirjoittajien arvion mukaan suurimmaksi osaksi helppoja tai keskivaativia.
Aikaa pisimpienkin reittien kiireettömään taittamiseen kuluu korkeintaan muutaman tunnin verran. Todennäköisesti reitit sopivat siis myös tavallisille sunnuntaikävelijöille, lapsiperheille ja senioreille.
Pienestä karhunkierroksesta olen tosin kirjoittajien kanssa eri mieltä. Se on merkitty keskivaikeaksi, mutta itse kuvailisin sitä vaativaksi. Sellaiseksi on aivan oikein merkitty Saanan huiputus, jota ei amatöörin kannata ensimmäiseksi yrittää.
Vappu Ikonen