Close Menu
Parastasuomessa.fi
    Juuri nyt
    • Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta
    • Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja
    • Piikkilankojen takana – Vuoden harrastajateatteri istuttaa kesäkatsojan Paimion internointileiriin
    • Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä
    • Muinaisia taruja ja luonnonrauhaa – Kolista ja Pielisen Karjalasta tuli Myyttinen Suomi
    • Yövyin täällä – Grand Hansa tarjoaa huippulaatuisen hotellielämyksen Helsingin sydämessä
    • Kaupungin parhaalla brunssilla Helsingin Grand Hansa -hotellin ravintolassa
    • Maalla maistuu kesältä – kansalaiset aikovat nauttia lomasta Suomessa
    Parastasuomessa.fiParastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Mainostajalle
    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
      1. Parasta juuri nyt
      2. Ruoka & juoma
      3. Perhematkailu
      4. Historia
      5. Lukijoiden parhaat
      6. Vuodenajat
      7. Harrastukset
      8. Majoitus
      9. Matkustaminen
      10. Kulttuuri
      11. Kestävä matkailu
      12. Parasta mainostajiltamme
      13. Näytä kaikki

      Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja

      Sodankylän ihme – elokuvan juhlaa keskiyön auringon alla

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Lauri Törnin jalanjäljillä Haminassa – ympyräkaupunki on sotahistorian ystävän mansikkapaikka

      Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

      Kaupungin parhaalla brunssilla Helsingin Grand Hansa -hotellin ravintolassa

      Finnjävel toi savolaisen perinnerieskan juhlivan Helsinki Grand Hansa -hotellin aamiaispöytään

      Kotimaan matkailumessut: “Jokainen matkailija syö, ja ruoka on myös tarina”

      Tykkimäen kesä tarjoilee parastaan pikkuväelle ja horisonttia hurjapäille

      KAJ kävi täällä – Wasa Teaterin kesänäyttely esittelee vöyriläisyhtyeen musikaalituotannot

      Yksi, kaksi, kolme – Toijalan Satamaan nousee saunakylä, jonka löylyihin pääsee myös talvella

      Siritystä, surinaa, pörinää – Korkeasaaren kesässä mönkivät suurenmoiset ötökät

      Piikkilankojen takana – Vuoden harrastajateatteri istuttaa kesäkatsojan Paimion internointileiriin

      Lauri Törnin jalanjäljillä Haminassa – ympyräkaupunki on sotahistorian ystävän mansikkapaikka

      Suomen suojelijat – Imatran Rajamuseo kertoo rajavartijoiden tärkeästä työstä

      Kadonneita kuvia, kätkettyjä kertomuksia – Johanna Lecklin käsittelee sisällissotaa kuvataiteen keinoin

      Sodankylän ihme – elokuvan juhlaa keskiyön auringon alla

      Varhainen pyöräilijä madon löytää – kaiken näkee toisin kuin autosta

      Krapin Pajalla musiikki sykkii ja vieras viihtyy

      Polkujuosten, pyörän päällä ja kanootilla – seikkailu-urheilun huumaa Himoksen hienoissa maisemissa

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Suomalaisten mielipiteet selville – ainakin nämä asiat kuuluvat hyvään talvilomaan

      Tall Ships Races 2024 – suuret purjelaivat saapuvat taas Helsinkiin, Turkuun ja Maarianhaminaan

      Alvar Aalto loi harvinaislaatuisen 1960-luvun taiteilijakodin – Villa Kokkonen avautuu taas yleisölle

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Vuoden ajoneuvomuseoksi valittu Woikosken automuseo kunnioittaa perustajansa Clas Palmbergin muistoa

      Irti ruudusta – Finntriathlonin tapahtumiin tulee koko perheen kännykätön alue

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Yövyin täällä – Grand Hansa tarjoaa huippulaatuisen hotellielämyksen Helsingin sydämessä

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Luksusta luontomatkailuun – Ahvenanmaan uusissa glamping-teltoissa ei selkä kipeydy

      Historiallisen kartanon maille rakentui matkailukohde – Lopella voi majoittua ja kokoustaa luonnonrauhassa

      Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä

      Taksi tuo ja taksi vie – halki aaltojen Vesijärvellä ja Päijänteellä

      Helpotusta ruuhka-aikoihin – Finavia laajentaa Rovaniemen lentoaseman terminaalia

      Kesäreissuun vettä pitkin – matalaväyläkanavat avautuvat taas toukokuussa

      Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja

      Piikkilankojen takana – Vuoden harrastajateatteri istuttaa kesäkatsojan Paimion internointileiriin

      Iittalan Naivistien mukana kaltevalle pinnalle – “kuin henkinen Vekkula”

      Lauri Törnin jalanjäljillä Haminassa – ympyräkaupunki on sotahistorian ystävän mansikkapaikka

      Maalla maistuu kesältä – kansalaiset aikovat nauttia lomasta Suomessa

      Muisti-museon uusi näyttely kunnioittaa veteraanisukupolven työtä – Mikkeli esittäytyi Kotimaan matkailumessuilla

      Peltsi-isä ja Osmo-poika tekivät Vuoden matkailuteon – “kotimaanmatkailu on kova juttu”

      Lomailijan onni löytyy pian Tampereelta – Kotimaan matkailumessuilla esittäytyy kohteiden koko kirjo

      Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

      Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja

      Piikkilankojen takana – Vuoden harrastajateatteri istuttaa kesäkatsojan Paimion internointileiriin

      Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä

      Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

      Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja

      Piikkilankojen takana – Vuoden harrastajateatteri istuttaa kesäkatsojan Paimion internointileiriin

      Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä

    • Kulttuuri
    • Lukijoiden parhaat
    • Perhematkailu
    • Ruoka & juoma
    • Suomessa tapahtuu
    • Kilpailut
      • Visailut
      • Paras juttu -äänestys
    • Yhteystiedot
    Parastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Tilaa lehti Mainostajalle
    Etusivu » Uutiset » Kotimaan matkailumessut: “Jokainen matkailija syö, ja ruoka on myös tarina”
    Ruoka & juoma

    Kotimaan matkailumessut: “Jokainen matkailija syö, ja ruoka on myös tarina”

    Aina ei tarvita suurta ja ihmeellistä. Ikimuistoinen kotimaanmatka voi olla vaikkapa letturetki luonnon helmassa. Kuva: Tampereen messut.
    Jaa
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    ”Otapa tuosta vielä paperia, rinnuksille se menee kuitenkin”, kehotti puolankalaisen grillin myyjä asiakastaan ostotapahtuman päätteeksi.

    Vappu Ikonen

    9.4.2025     Siinä käytännön esimerkki siitä, kuinka ruoka voi olla tärkeä osa matkailuelämystä, tässä tapauksessa pessimistisestä elämänasenteestaan kuuluisassa kainuulaiskunnassa.

    Legendaarisia Pessimismipäiviä vietetään Puolangalla tunnetusti 1.1.–31.12., joka ikinen vuosi.

    Tarinan grillireissustaan kertoi Tampereella huhtikuun alussa järjestetyillä Kotimaan matkailumessuilla Susanne Rasmus. Messujen yhtenä teemana oli lähiruoka.

    Visit Jyväskylä Regionin matkailujohtajana ja Suomen matkailujärjestöjen yhdistyksen Suoma ry:n hallituksen puheenjohtajana toimiva Rasmus oli mukana paneelissa, jossa keskusteltiin suomalaisesta ruokamatkailusta.

    Hungry for Finland -hankkeen projektipäällikkö Opri Laamanen tiivistää oivallisesti alan suurimman valtin:

    ”Jokainen matkailija syö. Myös ne, jotka matkustavat jonkin muun motiivin, vaikkapa luonnon takia.”

    Alan yrityksiä Laamanen muistuttaa tärkeästä seikasta: jos ruokatuote on kunnossa, siitä voi pyytää korkeamman hinnan.

    ”Ei siis markettikahvia pahvimukista, vaan paikallisen paahtimon juomaa kuksasta.”

    ”Suomi on makujen aarreaitta”

    Keskustelun moderaattori, toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola tarjosi alkajaisiksi määrittelyn sille, mistä puhutaan:

    ”Ruokamatkailu on matkailumuoto, jonka vetovoimatekijöinä ovat paikalliseen ruokaan liittyvät kokemukset, siis paikalliset ruokaelämykset yhdessä paikallisen kulttuurin kanssa.”

    Kotimaisen ruokamatkailun kehittämisestä keskustelivat Opri Laamanen (vas.), Susanne Rasmus, Maria Markus, Tero Sivula ja Mikko “Peltsi” Peltola. Kuva: Vappu Ikonen.

    Myös Susanne Rasmus korostaa ruoan linkittämistä kunkin alueen muuhun kulttuuriin.

    ”Jokaisella matkailualueella on ominaispiirteet, joiden muodostamaan kokonaiselämykseen ruoan voi sitoa. Valtakunnallisestihan Suomi on kokonainen makujen aarreaitta.”

    Paneelissa mukana ollut toimittaja ja olutsommelier Maria Markus muistuttaa etenkin juomien merkityksestä kokonaisuudelle. Markkinoinnissa olisi kuitenkin parantamisen varaa.

    ”Paikkakunnan ruoat voisi hyvin parittaa paikallisen oluen kanssa. Samoin sahdin ympärillä olisi kehitettävää. Ehkä Sata litraa sahtia -elokuva antaa tähän ideoita, ja myös olutfestivaaleja kannattaisi hyödyntää enemmän.”

    Mustikoita metsästä, piirakoita uunista. Suomalaisten pitää oppia arvostamaan meille itsellemme kenties arkipäiväisiä mutta monelle matkailijalle ainutlaatuisia makuelämyksiä ja -mahdollisuuksia, ruokapaneelin osallistujat sanovat. Kuva: Tampereen messut.

    Tilaus kotimaisille juureksille

    Eräretkeilijänä tunnettu Peltsi Peltola kertoo kaipaavansa kotimaanmatkailun tarjontaan erityisesti terveellistä ruokaa.

    ”Näen punaista, kun lapset reippaan laskettelupäivän jälkeen mättävät ranskalaisia ja kananugetteja”, mies sanoo, ja muut keskustelijat komppaavat.

    ”Innovatiivisia paikallisherkkuja saisi vaikka edullisista suomalaista juureksista”, Maria Markus huomauttaa.

    Samaa mieltä Peltolan kanssa on myös ylöjärveläisen Mattila Bros -palvaamon toimitusjohtaja Tero Sivula. Hän kuitenkin epäilee ilmiön syyksi lähinnä sitä, että kalliin rinnepäivän jälkeen on pakko ostaa edullisinta mahdollista syötävää.

    Maailman onnellisimman kansan maailman paras ruoka

    Sivulan mukaan meillä ei vielä kunnolla ymmärretä, kuinka ainutlaatuisia herkkuja Suomesta löytyy.

    ”Jos joku [yhdysvaltalainen huippukokki ja ruokakirjailija] Anthony Bourdain sanoo, että teillä ei ole hyvä ruoka, niin suomalaiset masentuvat”, toimitusjohtaja kuvailee.

    ”Tässä voisimme vähän ruotsalaistua ja sanoa vastaan. Vaikka että aidossa savusaunassa tehty saunapalvikinkku on ihan yhtä hyvää kuin serrano tai parmankinkku.”

    Maria Markus saa samassa idean kotimaisen ruoan mainontaan.

    ”Yhdistetään se, että ’olet sitä, mitä syöt’ ja se, että suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa.”

    Lanttukukkoa ja Kiantajärven muikkuja

    Idea ruokamatkailun nostamisesta entistä paremmin esiin sai lämpimän vastaanoton myös messujen näytteilleasettajien keskuudessa.

    “Lanttukukkoja ja oman järven savukalaa ei voita mikään”, sanoo Darja Korhonen Hossan retkeilykeskuksesta. Kuva: Vappu Ikonen.

    Suomussalmelaisen Hossan kansallispuiston retkeilykeskuksen yrittäjä Darja Korhonen innostuu aiheesta heti.

    ”Kaikkihan on meillä päin tosi hyvää!”, Korhonen huudahtaa.

    “Kainuulainen lanttukukko on ihan kansallisherkku. Oma puolisoni on kokki ja tekee kukon paremmin kuin kukaan.”

    Muista paikallisista antimista Korhonen kehuu erityisesti kalaa. Kiantajärven muikut ja savukala vievät kuulemma kielen mennessään.

    “Me retkeilykeskuksessa tarjoamme ylipäätään koti- ja lähiruokaa. Esimerkiksi kaikki lihat tulevat paikallisilta maatiloilta. Hossassa syötävä ruoka ravitsee sekä vatsaa että omaatuntoa.”

    Artesaanijäätelöä Asikkalassa, hunajakanaa Heinolassa

    Monenlaista hyvää on tarjota myös Päijät-Hämeessä Asikkalan ja Heinolan suunnalla.

    Asikkalan kehittämispäällikkö Isa Maunula hihkaisee ensimmäisenä kylän oman jäätelötehtaan suussasulavan tarjonnan.

    “Vääksyn kanavan Kanavan Helmi -kahvilassa on tarjolla 82 eri makua!”

    Jos jätskin sijaan janottaa, Kanavan Panimon oluet, erityisesti sourit, ovat hänen mukaansa niittäneet valtakunnallistakin mainetta.

    Isa Maunula ja Ossi Arvela ylistävät päijäthämäläisiä makuelämyksiä. Kuva: Vappu Ikonen.

    Kuuluisa on Maunulan mukaan myös Asikkalan pizzanpaistajien jokavuotinen popup-tapahtuma, jonka suosikiksi on noussut lakupizza.

    “Raaka-aineena on Kouvolan lakritsia, sitä maailman parasta.”

    Kun suunvuoron saa Heinolan kaupungin tapahtumatuottaja Ossi Arvela, löytyy oitis lisää maistamisen arvoisia herkkuja.

    “Meidän suositusannos on 1980-luvulta asti toimineen perheravintolan Ketun ja Kanan hunajakana. Sitä tullaan syömään Helsingistä asti.”

    “Toinen ihan ehdoton paikka on Harjupaviljongin vohvelikahvila, joka toimii tänä vuonna 125 vuotta täyttävässä pitsihuvilassa. Miljöö on aivan poikkeuksellinen, on porsliinit ja upeat aterimet ja tarjoilijoilla hienot asut. Niistä vohveleista puhumattakaan.”

    Asikkalan Isa Maunula ottaa vielä viimeisen sanan:

    ”Meidän Viipurilaisesta kotileipomosta tulee Suomen paras ruisleipä. Ja leipomon uutuustuote Sitkas ylsi Suomalainen menestysresepti -kilpailun mitalisijalle.”

    Hungry for Finland -hanke vie eteenpäin kotimaista ruokamatkailua

    Visit Finlandin ja ammattikorkeakoulu Haaga-Helian yhteinen Hungry for Finland -projekti on määritellyt suomalaisen ruokamatkailun tavoitteet vuodelle 2028.

    Päämääränä ovat kestävyys, kannattavuus, selkeys ja systemaattinen tuotekehitys, jotka on määrä saavuttaa jakamalla tietoa, toimimalla vastuullisesti, viestimällä digitaalisesti ja erikoistumalla.

    Kotimaisiksi trendeiksi on nostettu autenttisuus ja paikallisuus, tarinallistaminen, tapahtumat, moniaistiset ruokaelämykset, tekoäly liike-elämässä sekä oppiminen ja itsensä kehittäminen.

    Kotimaan matkailumessut houkuttelivat kaikkiaan yli 5 000 kävijää. Messut järjestetään seuraavan kerran Tampereella 17.–19. huhtikuuta 2026.

    Aiheesta aiemmin:

    Kuhinaa Kotimaan matkailumessuilla – moni löysi oman helmensä Suomen kesän tarjonnasta

    Peltsi-isä ja Osmo-poika tekivät Vuoden matkailuteon – ”kotimaanmatkailu on kova juttu”

    Lomailijan onni löytyy pian Tampereelta – Kotimaan matkailumessuilla esittäytyy kohteiden koko kirjo

    Asikkala Heinola Herkuttelua historian havinassa Hungry for Finland Kotimaan matkailumessut lähiruoka Puolanka ruokamatkailu Suomussalmi Tampere Ylöjärvi
    Jaa Facebook Twitter LinkedIn Email

    Luitko jo nämä?

    Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

    Kaupungin parhaalla brunssilla Helsingin Grand Hansa -hotellin ravintolassa

    Nuotit kuntoon – Särkänniemen kesän uutuuslaite liu’uttaa rallimestarit sivuluisuun

    Uusimmat artikkelit

    Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

    Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja

    Piikkilankojen takana – Vuoden harrastajateatteri istuttaa kesäkatsojan Paimion internointileiriin

    Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä

    Avainsanat
    Ahvenanmaa Espoo festivaalit Helsinki historia hotellit joulu Jyväskylä kansallispuistot kestävä matkailu Koli Kotka kulttuuriperintö Kuopio Kuusamo kuvataide Lahti Lappeenranta Lappi luonto majoitus melonta Mikkeli museot musikaalit Naantali näyttelyt Oulu Porvoo Rauma ravintolat retkeily Rovaniemi Saimaa Savonlinna Tampere teatteri toimitukselta Turku Tuusula ulkoilu Vaasa vaeltaminen Vantaa vastuullisuus
    Yhteydet
    Yhteydet

    MATKAILULEHTI
    toimitus(a)matkailulehti.fi

    TOIMITUS
    Toimitusjohtaja Leena Joutsen
    leena.joutsen(a)kempulssi.fi

    PUH: 040 577 8850

    MEDIAMYYNTI
    Raija Kivinen, Markkinointituuli Tmi
    raija.kivinen(a)matkailulehti.fi
    PUH: 040 824 3820

    Tietosuoja- ja rekisteriseloste

    KEMPULSSI OY

    Kempulssi on Matkailulehden kustantaja ja julkaisija vuodesta 2023 lähtien.

    Laadukkaisiin erikoismedioihin keskittyneen yhtiön muut julkaisut ovat

    Uusiouutiset
    Työ Terveys Turvallisuus
    Tunne & Mieli
    Kemiamedia

    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
    • Suomessa tapahtuu
    • Ihmiset
    • Kilpailut
    • Yhteystiedot
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Kirjoita hakusana ja paina Enter, keskeytä Esc-painikkeella