Suomen kello- ja korumuseo Kruunu kertoo kiehtovassa näyttelyssään taskukellojen historiasta, käytöstä ja mekaniikasta.
Espoossa sijaitseva Kruunu-museo sai lahjoituksena suuren laadukkaiden taskukellojen kokoelman kelloseppä Onni Kolistolta (1917-2013).
Upeat kellot ovat nyt ensi kertaa laajasti esillä museon uudessa näyttelyssä Aika taskussa. Näyttely on avoinna 19. maaliskuuta 2023 asti.
Näytteillä olevista taskukelloista vanhin on ajoitettu noin vuoteen 1700. Taskuun mahtuvat kellot olivat aikansa ylellisyystuotteita. Vaikka ne alkoivat 1700-mittaan yleistyä, vain harvalla oli varaa statusesineeseen.
Yhteiskunnallisen kehityksen myötä luksuksesta tuli kuitenkin välttämättömyys. Kun agraari maailma muuttui teolliseksi, ajasta tuli tärkeä asia. Tehdastyöläisen piti osata saapua vuoroonsa oikeaan aikaan, ja myös esimerkiksi junat kulkivat aikataulujen mukaan.
Samaa kehityskulkua seurasi myös taskukellojen mekaniikka. Esimerkiksi kellojen tarkkuus parantui jatkuvasti. Kruunun näyttelyssä pääsee tutustumaan monenlaisiin taskukelloihin avainvetoisista vetonupillisiin.
Museon toinen näyttely Koru kuin veistos, joka jatkuu maaliskuun 26. päivään asti, tarjoaa läpileikkauksen maineikkaan korutaiteilijan Björn Weckströmin urasta. Esillä on sekä Weckströmin Lapponialle suunnittelemia klassikkokoruja että hänen uniikkeja taideteoksiaan.