4.4.2024 Suurin suomalaisten mökkeilyyn liittyvä päästölähde on liikenne. Yksittäisten mökkeilijöiden välillä on kuitenkin paljon vaihtelua, kertoo tuore tutkimus.
Suomalaiset ovat tunnetusti kesämökkikansaa. Meillä on reilut puoli miljoonaa kesämökkiä, ja mökeillä viettää aikaa yli puolet väestöstä.
Nyt ovat vihdoin tiedossa myös mökkielämän tuottamat kasvihuonekaasupäästöt, jotka laski tutkimuksessaan Suomen ympäristökeskus Syke.
Mökkeilyn kokonaishiilijalanjäljeksi paljastui noin 1 200 000 hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuodessa. Yhden mökin keskimääräinen hiilijalanjälki on vastaavasti noin 2,3 tonnia.
Mökkeilyn osuus mökkeilevän suomalaisen keskimääräisestä vuosittaisesta hiilijalanjäljestä on 7,5 prosenttia.
Laskentaan sisältyvät mökkien energiankulutus, matkat mökille ja takaisin, mökiltä tehtävät asiointimatkat, veneily sekä tavaroiden ja palveluiden kulutus.
Mukana eivät ole mökin rakentamisvaihe, maankäyttösektorin päästöt, ruoka ja päivittäistavarat eivätkä ulkomailla sijaitsevat mökit.
Tutkimus perustuu pääsiassa vuoden 2021 tietoihin ja vuoden 2023 alussa käytössä olleisiin päästökertoimiin.
Painavin jälki tulee liikenteestä
Eniten kasvihuonekaasupäästöjä syntyy mökkeilyyn liittyvästä liikenteestä. Liikkumisen osuus on peräti 58 prosenttia kokonaispäästöistä.
Mökin energiankulutus aiheuttaa 19, tavaroiden ja palveluiden kulutus 18 ja veneily 5 prosenttia mökkeilypäästöistä.
Hiilijalanjälkilaskennan yhteydessä asiantuntijat selvittivät myös vuosien 2021–2023 energia- ja taloustilanteen vaikutuksia mökkeilyyn.
Kyselytutkimukseen saatiin paljon vastauksia, jotka osoittavat, että energia- ja ympäristöasiat kiinnostavat mökkeilijöitä.
”Suomalaiset mökkeilijät kaipaavat ja hakevat tietoa mökkeilyn ympäristövaikutuksista, ja monet ovat jo tehneet toimia energiankulutuksen ja ilmastopäästöjen vähentämiseksi”, kertoo toiminnanjohtaja Marju Silander Suomen Omakotiliitto ry:stä.
Mökit ovat erilaisia, niin myös hiilijalanjäljet
Mökkien ominaisuudet, varustelutaso ja mökkeilytavat vaihtelevat, joten myös yksittäisten mökkien hiilijalanjälkien välillä on suurta vaihtelua.
Siitä kertovat tutkijoiden laatimat esimerkit:
Laske itse oma jälkesi
Tutkimuksen rinnalla laadittiin netissä toimiva laskuri, jonka avulla jokainen voi halutessaan selvittää oman mökkinsä hiilijalanjäljen.
Laskuriin syötetään tietoja mökkimatkoista, lämmityksestä, sähköstä, veneilystä sekä tavaroiden ja palveluiden kulutuksesta.
”Laskurimme auttaa ymmärtämään, mistä juuri oman mökin päästöt aiheutuvat”, sanoo erikoistutkija Johanna Niemistö Suomen ympäristökeskuksesta.
”Esimerkiksi pääkaupunkiseudulta Järvi- tai Itä-Suomeen mökille matkaavan perheen mökkeilyn hiilijalanjälkeä todennäköisesti kasvattaa pitkä automatka. Lähimökkeilijän hiilijalanjälkeen saattaa puolestaan eniten vaikuttaa mökin talvilämmitys.”
Näin mökkeilet ilmastofiksummin
Mökkeilyn hiilijalanjälkeä on tutkijoiden mukaan mahdollista kutistaa monin eri tavoin.
Mökkimatkan päästöjä voi alentaa vaihtamalla vähäpäästöisempään kulkutapaan ja pienentämällä matkasuoritetta.
Matkasuorite tarkoittaa vuorokauden aikana kuljettujen matkojen yhteispituutta henkilöä kohden.
Kuten kotonakin, myös mökillä kannattaa käyttää energiaa harkiten ja valita energiatehokas talvilämmitystapa.
Mökkeilyn hiilijalanjälki -tutkimusta rahoittivat maa- ja metsätalousministeriö (saaristoasiain neuvottelukunta SANK), ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus Syke. Yhteistyötahoina mukana olivat Vapaa-ajan asukkaiden Liitto VAAL ry ja Suomen Omakotiliitto ry.
Laskuri laadittiin yhteistyössä Canemure-hankkeen (Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia) kanssa.
Lue myös: Kestävä mökkeily ei ole vaikeaa – uusi opas kannustaa hyviin valintoihin