Close Menu
Parastasuomessa.fi
    Juuri nyt
    • Sodankylän ihme – elokuvan juhlaa keskiyön auringon alla
    • Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa
    • Iittalan Naivistien mukana kaltevalle pinnalle – “kuin henkinen Vekkula”
    • Tykkimäen kesä tarjoilee parastaan pikkuväelle ja horisonttia hurjapäille
    • Lauri Törnin jalanjäljillä Haminassa – ympyräkaupunki on sotahistorian ystävän mansikkapaikka
    • Suomen suojelijat – Imatran Rajamuseo kertoo rajavartijoiden tärkeästä työstä
    • Taksi tuo ja taksi vie – halki aaltojen Vesijärvellä ja Päijänteellä
    • Outoa jazzia vanhassa vaskikaivoksessa
    Parastasuomessa.fiParastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Mainostajalle
    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
      1. Parasta juuri nyt
      2. Ruoka & juoma
      3. Perhematkailu
      4. Historia
      5. Lukijoiden parhaat
      6. Vuodenajat
      7. Harrastukset
      8. Majoitus
      9. Matkustaminen
      10. Kulttuuri
      11. Kestävä matkailu
      12. Parasta mainostajiltamme
      13. Näytä kaikki

      Sodankylän ihme – elokuvan juhlaa keskiyön auringon alla

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Lauri Törnin jalanjäljillä Haminassa – ympyräkaupunki on sotahistorian ystävän mansikkapaikka

      KAJ kävi täällä – Wasa Teaterin kesänäyttely esittelee vöyriläisyhtyeen musikaalituotannot

      Finnjävel toi savolaisen perinnerieskan juhlivan Helsinki Grand Hansa -hotellin aamiaispöytään

      Kotimaan matkailumessut: “Jokainen matkailija syö, ja ruoka on myös tarina”

      Muisti-museon uusi näyttely kunnioittaa veteraanisukupolven työtä – Mikkeli esittäytyi Kotimaan matkailumessuilla

      Kahvila Cajsan Helmi on ihana keidas keskellä Helsinkiä

      Tykkimäen kesä tarjoilee parastaan pikkuväelle ja horisonttia hurjapäille

      KAJ kävi täällä – Wasa Teaterin kesänäyttely esittelee vöyriläisyhtyeen musikaalituotannot

      Yksi, kaksi, kolme – Toijalan Satamaan nousee saunakylä, jonka löylyihin pääsee myös talvella

      Siritystä, surinaa, pörinää – Korkeasaaren kesässä mönkivät suurenmoiset ötökät

      Lauri Törnin jalanjäljillä Haminassa – ympyräkaupunki on sotahistorian ystävän mansikkapaikka

      Suomen suojelijat – Imatran Rajamuseo kertoo rajavartijoiden tärkeästä työstä

      Kadonneita kuvia, kätkettyjä kertomuksia – Johanna Lecklin käsittelee sisällissotaa kuvataiteen keinoin

      Karhun kainalossa – entinen Lenin-museo on nyt Nootti, joka kertoo Suomen selviytymistarinan

      Sodankylän ihme – elokuvan juhlaa keskiyön auringon alla

      Varhainen pyöräilijä madon löytää – kaiken näkee toisin kuin autosta

      Krapin Pajalla musiikki sykkii ja vieras viihtyy

      Polkujuosten, pyörän päällä ja kanootilla – seikkailu-urheilun huumaa Himoksen hienoissa maisemissa

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Suomalaisten mielipiteet selville – ainakin nämä asiat kuuluvat hyvään talvilomaan

      Tall Ships Races 2024 – suuret purjelaivat saapuvat taas Helsinkiin, Turkuun ja Maarianhaminaan

      Alvar Aalto loi harvinaislaatuisen 1960-luvun taiteilijakodin – Villa Kokkonen avautuu taas yleisölle

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Vuoden ajoneuvomuseoksi valittu Woikosken automuseo kunnioittaa perustajansa Clas Palmbergin muistoa

      Irti ruudusta – Finntriathlonin tapahtumiin tulee koko perheen kännykätön alue

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Luksusta luontomatkailuun – Ahvenanmaan uusissa glamping-teltoissa ei selkä kipeydy

      Historiallisen kartanon maille rakentui matkailukohde – Lopella voi majoittua ja kokoustaa luonnonrauhassa

      Uusi Bob W -huoneistohotelli Helsingin keskustaan

      Taksi tuo ja taksi vie – halki aaltojen Vesijärvellä ja Päijänteellä

      Helpotusta ruuhka-aikoihin – Finavia laajentaa Rovaniemen lentoaseman terminaalia

      Kesäreissuun vettä pitkin – matalaväyläkanavat avautuvat taas toukokuussa

      Allegro-junat uuteen käyttöön – siirtyvät kuljettamaan matkustajia Helsingistä Turkuun ja Ouluun

      Iittalan Naivistien mukana kaltevalle pinnalle – “kuin henkinen Vekkula”

      Lauri Törnin jalanjäljillä Haminassa – ympyräkaupunki on sotahistorian ystävän mansikkapaikka

      Suomen suojelijat – Imatran Rajamuseo kertoo rajavartijoiden tärkeästä työstä

      Outoa jazzia vanhassa vaskikaivoksessa

      Muisti-museon uusi näyttely kunnioittaa veteraanisukupolven työtä – Mikkeli esittäytyi Kotimaan matkailumessuilla

      Peltsi-isä ja Osmo-poika tekivät Vuoden matkailuteon – “kotimaanmatkailu on kova juttu”

      Lomailijan onni löytyy pian Tampereelta – Kotimaan matkailumessuilla esittäytyy kohteiden koko kirjo

      Pyörämatkailu kasvaa vauhdilla – tuore kysely kertoo, miksi

      Sodankylän ihme – elokuvan juhlaa keskiyön auringon alla

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Iittalan Naivistien mukana kaltevalle pinnalle – “kuin henkinen Vekkula”

      Tykkimäen kesä tarjoilee parastaan pikkuväelle ja horisonttia hurjapäille

      Sodankylän ihme – elokuvan juhlaa keskiyön auringon alla

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Iittalan Naivistien mukana kaltevalle pinnalle – “kuin henkinen Vekkula”

      Tykkimäen kesä tarjoilee parastaan pikkuväelle ja horisonttia hurjapäille

    • Kulttuuri
    • Lukijoiden parhaat
    • Perhematkailu
    • Ruoka & juoma
    • Suomessa tapahtuu
    • Kilpailut
      • Visailut
      • Paras juttu -äänestys
    • Yhteystiedot
    Parastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Tilaa lehti Mainostajalle
    Etusivu » Uutiset » Pääsiäisenä kukkokin munii
    Kevät

    Pääsiäisenä kukkokin munii

    Munia, mämmiä ja virpomavitsoja. Ainakin ne kuuluvat monen suomalaisen pääsiäisenviettoon. Kuva: Visit Finland
    Jaa
    Facebook Twitter LinkedIn Email
    Pääsiäisen ajankohta vaihtelee. Vuonna 2023 juhlaa vietetään 6.–10. huhtikuuta. Mutta mistä pääsiäinen on tehty? Monenlaisista perinteistä, joista joillakin on yllättävät juuret.

    Teksti: Päivi Ikonen

    Tiedätkö, miksi pääsiäinen on nimeltään juuri pääsiäinen? Koska silloin päästään pitkästä paastonajasta ja voidaan taas kattaa pöytä koreaksi.

    Näin järkeili omaperäisen termin keksinyt kirjakielemme isä Mikael Agricola (1550–1557), joka ei tyytynyt kopioimaan muiden kielten vastineita vaan mieluiten rakensi sanat itse.

    Pääsiäinen on kristillisen maailman keskeinen pyhäpäivä, jota vietetään samoihin aikoihin ikivanhojen pakanallisten kevätrituaalien ja kolmen vuosituhannen takaa periytyvän juutalaisen pesah-juhlan kanssa.

    Heprean pesahista juontuvat vaikkapa ruotsin påsk, ranskan Pâques ja venäjän pasha.

    Anglosaksit ja germaanit puolestaan päätyivät juhlaa nimetessään kunnioittamaan muinaista kevään jumalatarta Eostrea, jota kutsuttiin myös Ostaraksi. Englanniksi pääsiäinen on siis Easter ja saksaksi Ostern.

    Perinteistä persialaista mämmiä

    Pääsiäisellä on suomessa ihka oma nimensä, mutta Agricolaan pääsiäisomaperäisyytemme käytännössä myös päättyy. Pöydät esimerkiksi notkuvat samantapaisia herkkuja kaikkialla, missä juhlaa vietetään.

    Erityisen tärkeää syötävää ovat kauniisti koristellut kananmunat. Agraari-Suomessa munia kertyi talojen ruokavarastoihin paastoviikkojen mittaan luonnostaan, mutta Keski-Euroopassa niitä muni myös Eostre-jumalatar, joka tehtäväänsä varten laskeutui maan päälle jäniksen hahmossa.

    Lue vinkkimme: Pääsiäinen voi olla harras tai hauska – tekemistä on tarjolla joka makuun

    Jumalattaren perintö selittää sen, miksi erityisesti suklaisia pääsiäismunia tuottavat nykyäänkin kanojen sijaan puput. Koska pääsiäinen on ihmeiden aikaa, makeita yllätyksiä munivat usein myös kukot.

    Kuinka monta rovetta sinun pääsiäispöydässäsi tyhjenee? Koko Suomessa mämmiä kuluu yli kaksi miljoonaa kiloa. Kuva: Visit Finland.
    Kaiken keskipiste on monen muunkin kuin mestarihiihtäjä Miedon mielestä kuitenkin mämmi.

     

    Mehevää, ruismaltaista ja -jauhoista syntyvää imellettyä puuroa on paistettu meillä pääsiäiseksi jo satoja vuosia.

    Mustanpuhuvan perinneruoan juuret johtavat silti vielä paljon kauemmas, muinaiseen Persiaan, jossa sama eine tunnettiin nimellä sämänu.

    Pajunkissat korvasivat palmut

    Entä miksi näinä aikoina ulkosalla liikkuvat lapset kantavat usein mukanaan pajunoksia? Siksi, että palmut eivät Suomessa ainakaan vielä kasva.

    Kuten palmusunnuntain nimi vihjaa, kasvi oli merkittävässä asemassa, kun Jeesus Raamatun mukaan kaksituhatta vuotta sitten ratsasti Jerusalemiin. Messiaan saapumista kunnioitettiin tuolloin levittämällä hänen eteensä palmun lehviä.

    Ortodoksinen fresko kuvaa Jeesuksen saapumista Jerusalemiin. Yksi lapsi palmunoksineen on jo valmiina tervehtimään Messiasta, toinen kerää vielä lehtiä palmun latvassa. Kuva: Wikimedia Commons.

    Itäsuomalaisesta perinteestä kumpuavat virpomavitsat pajunkissoineen jatkavat ikimuistoisen kunnianosoituksen traditiota ja toimivat myös hyvän vuodentulon toivotuksena.

    Rationaalinen suomalaisnuoriso ei kuitenkaan ole aivan yhtä pyyteetöntä väkeä kuin jerusalemilaiset palmunlehtineen, vaan odotusarvona on, että virvotulta saa jotakin vitsan vastineeksi.

    “Munanen kanasestais, voilusikka lehmästäis, kaakkunen taikinastais, kopeekka kukkarostais, varsa hevosestais”, ehdottaa vaihtoehtoja Karjalan kannakselta peräisin oleva suorasukainen virpomaloitsu.

    Kuinka trulli kesyyntyi

    Läntisessä Suomessa eivät pääsiäisenä kierrelleet hyväntahtoiset tervehtijät vaan noidiksi pukeutuneet, pieniä kolttosia tehneet trullit.

    Trullit kantavat kansanperinnettä ajoilta, jolloin usko noituuteen oli voimissaan. Noitien hyökkäystä karjan kimppuun pidettiin erityisen todennäköisenä pitkänperjantain ja pääsiäissunnuntain välisenä vaarallisena aikana, jolloin Kristus ei vielä ollut noussut ylös.

    Itäinen ja läntinen traditio yhdistyivät – ilmeisesti päiväkotien aloitteesta – muutama vuosikymmen sitten. Aiemmin omissa vaatteissaan kulkeneet kiltit virpojat naamioituivat noidiksi, ja ilkeät trullit puolestaan kesyyntyivät, jättivät keppostelun sikseen ja ottivat hekin vitsan kauniiseen käteen.

    Koko maan aikuisten on siksi syytä tarkistaa karkkikaappinsa tilanne ennen palmusunnuntaita 2. huhtikuuta, jolloin ensimmäiset virpojat aloittavat urakkansa. Pohjanmaalla he saattavat tehdä kierroksensa myös lankalauantaina 8. huhtikuuta.

    Virpovien pikkunoitien työvuoro alkamassa. Muistathan varata koreihin täytettä! Kuva: Adobe Stock.
    juhlaperinteet kevät pääsiäinen pääsiäisruoat virpominen
    Jaa Facebook Twitter LinkedIn Email

    Luitko jo nämä?

    Iittalan Naivistien mukana kaltevalle pinnalle – “kuin henkinen Vekkula”

    Tykkimäen kesä tarjoilee parastaan pikkuväelle ja horisonttia hurjapäille

    Lauri Törnin jalanjäljillä Haminassa – ympyräkaupunki on sotahistorian ystävän mansikkapaikka

    Uusimmat artikkelit

    Sodankylän ihme – elokuvan juhlaa keskiyön auringon alla

    Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

    Iittalan Naivistien mukana kaltevalle pinnalle – “kuin henkinen Vekkula”

    Tykkimäen kesä tarjoilee parastaan pikkuväelle ja horisonttia hurjapäille

    Avainsanat
    Ahvenanmaa Espoo festivaalit Helsinki historia hotellit joulu Jyväskylä kansallispuistot kestävä matkailu Koli Kotka kulttuuriperintö Kuopio Kuusamo kuvataide Lahti Lappeenranta Lappi luonto majoitus melonta Mikkeli museot musikaalit Naantali näyttelyt Oulu Porvoo Rauma ravintolat retkeily Rovaniemi Saimaa Savonlinna Tampere teatteri toimitukselta Turku Tuusula ulkoilu Vaasa vaeltaminen Vantaa vastuullisuus
    Yhteydet
    Yhteydet

    MATKAILULEHTI
    toimitus(a)matkailulehti.fi

    TOIMITUS
    Toimitusjohtaja Leena Joutsen
    leena.joutsen(a)kempulssi.fi

    PUH: 040 577 8850

    MEDIAMYYNTI
    Raija Kivinen, Markkinointituuli Tmi
    raija.kivinen(a)matkailulehti.fi
    PUH: 040 824 3820

    Tietosuoja- ja rekisteriseloste

    KEMPULSSI OY

    Kempulssi on Matkailulehden kustantaja ja julkaisija vuodesta 2023 lähtien.

    Laadukkaisiin erikoismedioihin keskittyneen yhtiön muut julkaisut ovat

    Uusiouutiset
    Työ Terveys Turvallisuus
    Tunne & Mieli
    Kemiamedia

    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
    • Suomessa tapahtuu
    • Ihmiset
    • Kilpailut
    • Yhteystiedot
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Kirjoita hakusana ja paina Enter, keskeytä Esc-painikkeella