Vuoden harrastajateatteriksi 2025 valitussa Paimion teatterissa nähdään kesällä uusi musiikkinäytelmä Leiri N:o 5. Tarina perustuu paikkakunnalla vuosina 1945–1946 toimineeseen internointileiriin, josta on vuosikymmeniä vaiettu.
27.5.2025 Paimion leiri oli yksi kahdeksasta sotien jälkeen perustetusta internointileiristä, joihin suljettiin kaikki Suomessa olleet Saksan ja Unkarin kansalaiset. Piikkilangoin muusta maailmasta eristetyille leireille joutuivat sittemmin myös heidän suomalaiset perheenjäsenensä, vaimot ja lapset.
Internoitujen omaisuus takavarikoitiin ja luovutettiin Neuvostoliitolle.
Tätä edellyttivät Neuvostoliiton kanssa jatkosodan (1941–1944) jälkeen solmittu välirauhansopimus, jossa Suomi sitoutui katkaisemaan suhteensa Saksaan, sekä liittoutuneiden valvontakomissio.
Paimion leiri oli jo miltei painunut unohduksiin, mutta se on nyt nostettu esiin osana 700-vuotista historiaansa muistelevan kunnan juhlavuoden ohjelmaa. Leiri N:o 5 -näytelmän toteuttaa Vuoden harrastajateatterin titteliä kantava Paimion teatteri.
Kipeän ja kepeän rajamailla
Laulunäytelmän käsikirjoittaja-ohjaaja Pekka Saaristo muistuttaa, että ihminen voi sopeutua synkkiinkin oloihin.
“Oli piikkilankaporttia, yllätysratsioita ja komentoja, mutta niiden lomassa käytiin koulua, tanssittiin
Romuorkesterin tahtiin ja rakastuttiin. Kaikkea tätä on luvassa myös kesäteatteriesityksessä.”
Lavalle nousee myös kesäteatterin oma orkesteri, jolle on säveltänyt musiikin Outi Ollila.
Esityksen näyttelijäjoukko on liki kolmikymmenhenkinen. Mukana on niin ensikertalaisia kuin Hanna Suomen ja Timo Roosin kaltaisia pitkän linjan teatterilaisia.
Lavastuksessa ja pukusuunnittelussa on hyödynnetty tietokirjailija Mikko Määttälän teosta Vihollisina vangitut (Atena 2011) ja tv-dokumenttia Vankileirien Suomi (Yle 2005).
Näytelmän esityskausi on 27.6.–23.7.2025.