Kemiönsaarelainen perheyritys Kasnäsudden nousi vastuullisuuskilpailun voittajaksi Matkamessuilla järjestetyssä finaalissa.
Leena Joutsen
Kilpailun tarkoitus on nostaa esiin vastuullisuuteen pohjautuvia matkailutuotteita ja -palveluja. Helsingin Messukeskuksessa 18. tammikuuta 2024 mittaa ottivat toisistaan ammattiraadin valitsemat viisi finalistia, jotka edustavat suomalaista matkailualaa monelta kantilta.
”Saimme ennätysmäärän hakemuksia ja totesimme vastuullisuusajattelun kehittyneen valtavasti”, sanoo tuomariston puheenjohtaja Timo Saranpää Suomen Matkatoimistoalan liitosta.
Hän kertoo finalistien tarttuneen aiheeseen innovatiivisella otteella, jossa huomioon oli otettu niin ympäristö kuin sosiaaliset tekijät.
Finaalissa kukin kilpailija sai viisi minuuttia aikaa yrityksensä esittelemiseen pitchaus- eli hissipuheella. Puolituntisen jälkeen lavalle palannut Saranpää kertoi tuomariston ruotineen esitysten antia innolla ja päätyneen lopulta yksimieliseen valintaan.
Voittajaksi valittu Kasnäsudden tarjoaa matkailijoille hotelli-, kylpylä- ja ravintolapalvelut, vierasvenesataman ja karavaanarialueen.
Finaalipuheen pitänyt hotellitoimenjohtaja Tanja Liljeqvist ei peittele iloaan kisan ratkettua.
”Vastuullinen toiminta on meille sydämen asia, johon panostamme joka päivä.”
Perheyritystä johtaa tätä nykyä Tanja Liljeqvistin puoliso Wilhelm Liljeqvist, jonka sisar Henrika Enestam johtaa ravintolatoimintaa.
Kasnäsuddenin perusti 1980-luvulla sisarusten isä Jörgen Liljeqvist, joka teki aikoinaan kauaskantoisen päätöksen hyödyntää käänteisosmoosia meriveden puhdistukseen.
”Nykyisin kaikki käyttämämme vesi on merivettä, emmekä kuluta maailman makean veden varantoja”, Tanja Liljeqvist kertoo.
”Kylpylä ja uusi ravintolarakennus lämmitetään emoyhtiömme Salmonfarmin tuottamalla hukkalämmöllä. Kaikki käyttämämme sähkö tuotetaan naapurisaaremme Högsåran tuulipuistossa.”
Kasnäsudden tarjoilee asiakkailleen ympäri vuoden lähellä tuotettua kalaa, vihanneksia ja leipää. Kemiönsaaren seniorit saavat käyttää kylpylää veloituksetta, ja keväisin on tarjolla uintiopetusta eskari-ikäisille.
”Olemme kunnan jälkeen Kemiönsaaren suurin työnantaja. Työllistämme 70 vakituista ja ensi kesänäkin noin 65 kesätyöntekijää”, Liljeqvist kertoo.
Kestävää matkailua innovatiivisella otteella
Muista finalisteista helsinkiläinen matkatoimisto Aventura on hyvinvointimatkoihin erikoistunut matkanjärjestäjä, joka tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden yhdistää matkailu hyvän tekemiseen. Esimerkiksi Nepaliin suuntautuvilla matkoilla tuetaan naisten työllistymistä, ja Mosambikissa on tilaisuus osallistua merten suojeluun.
Nuuksion kansallispuistossa Espoossa toimiva Haltia Lake Lodge on hotellin, ravintolan, kokouspalveluiden ja luontoaktiviteettien kokonaisuus. Yhtiö hyödyntää tuulivoimalla tuotettua sähköä, toimii kiertotalouden periaatteilla ja tähtää hiilineutraaliksi vuonna 2025. Haltian hotelli palkittiin vuonna 2022 Euroopan ympäristöystävällisimpänä.
Pohjoismaissa toimivan Scandic Hotels -ketjun teemana kisassa oli ruokahävikin pienentäminen. Tarkan mittauksen ansiosta tiedetään, että ketjun suomalaishotelleissa hävikki on enää 50 grammaa matkailijaa kohden, ja seuraavana tavoitteena on niistää tästä neljännes.
Ahvenanmaalainen Viking Line on jokaiselle suomalaiselle tuttu ja vastuullisuudestaan palkittu laivayhtiö, joka ryhtyi jo 40 vuotta sitten toimiin ympäristön puolesta aloittamalla kierrätyksen ja lopettamalla eliöille haitallisten pohjamaalien käytön. Tästä keväästä lähtien kokousasiakkaille on tarjolla vihreä paketti, jossa merikokouksen kasvihuonekaasupäästöistä leikataan eri toimin 90 prosenttia.
Tasokkaan kilpailun voittanut Kasnäsudden sai Suomen Messusäätiön myöntämän 10 000 euron palkinnon.
”Kiitos upeasta tunnustuksesta elämäntyöllemme kuuluu koko mahtavalla tiimillemme”, Tanja Liljeqvist hymyilee.