Vastakohtien Arktis -niminen uusi pysyvä näyttely kertoo siitä, kuinka elämä arktisella alueella on sopeutunut olosuhteiden voimakkaaseen vaihteluun. Lapin yliopiston Arktisen keskuksen ylläpitämä tiedekeskusnäyttely avautuu yleisölle itsenäisyyspäivänä.
5.12.2024 Vastakohtien Arktis -näyttely muistuttaa siitä, kuinka muun muassa valon määrä, lämpötila ja ravinnon saatavuus vaihtelevat pohjoisessa rajustikin.
Tiedekeskus Arktikumin uusi näyttely kertoo arktisen alueen erityispiirteistä viiden päätemaan kautta.
Näyttelytila on jaettu osioihin, joiden otsikot ovat Arktinen alue, Jään valtakunta, Kahdeksan vuodenaikaa, Arktinen elämä ja Arktista tutkimassa.
”Arktis on yksi maailman kiehtovimmista alueista”, sanoo tiedekeskuksen päätuottaja Nicolas Gunslay.
”Tiedekeskuksen uudessa näyttelyssä tähän ainutlaatuiseen alueeseen tutustutaan elämyksellisesti ja ajankohtaisen tutkimuksen pohjalta. Meidän tehtävänämme on esittää asiat niin, että jokainen vierailija voi oppia uutta kiinnostavilla ja hauskoillakin tavoilla.”
Tutkitun tiedon tarve kasvaa
Lapin yliopiston Arktisen keskuksen johtaja Johanna Ikävalko iloitsee kauan odotetun uuden näyttelyn avautumisesta erityisesti siksi, että tarve tiedekeskuksen esittämälle tiedolle on valtavan suuri.
”Ilmaston lämpeneminen ja ympäristön muutokset arktisella alueella ovat kriittisiä kysymyksiä koko maailman mittakaavassa”, Ikävalko muistuttaa.
”Meillä ihmisillä on suuri vastuu siitä, miten arktisella alueella toimimme ja näiden tekojemme seurauksista.”
Arktisen keskuksen tärkein rooli on Ikävalon mukaan tuottaa tietoa alueesta ja siellä tapahtuvista kehityskuluista.
”Tiedekasvatuksen ja viisaan päätöksenteon tueksi tuottamamme tiedon merkitys on korostunut nyt, kun arktinen alue on ihmiskunnan tunteman historiansa suurimmassa murroksessa.”