Kalanperkeet, makkaranjämät ja metsästyksen saalistähteet kelpaavat hyvin ravinnoksi naalin kilpailijalle ketulle, joka on taitava hyödyntämään ihmisten tähteitä. Kun liikut tunturialueilla, älä jätä mitään luontoon, niin suojelet naalia.
23.4.2025 Kaikki tietävät, etteivät esimerkiksi muoviroskat kuulu luontoon, mutta harvempi tulee ajatelleeksi, että myös orgaaninen, kompostoituva jäte voi olla haitallista.
Asiasta muistuttaa kuitenkin ympäristöjärjestö WWF, joka kehottaa retkeilijöitä, matkailuyrittäjiä ja eräoppaita keräämään ja viemään pois kaiken tunturiin tuomansa.
Ruoantähteet voi myös hävittää autiotuvan kompostoriin tai kompostoivaan ulkohuussiin. Riistan saalistähteet tai kalanperkeet voi kaivaa maahan tai piilottaa kivien alle, jolloin kettu ei saa niistä helposti vainua.
”Ruoantähteitä ei tulisi jättää näkösälle luontoon missään, mutta aivan erityisen tärkeää se on avotunturialueilla, missä naalit elävät”, sanoo WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen, jonka mukaan jokainen voi suojella naaleja ja hillitä ketun runsastumista.
Tuntureilla liikkuvia muistutetaan jätehuollon tärkeydestä myös opaskylteillä, joita viedään Pohjois-Lapin luontokeskuksiin ja avotunturialueiden autiotuville.
Kettu valtaa naalin elintilaa
Naali on pieni koiraeläin, joka on sopeutunut tunturiluonnon äärimmäiseen niukkuuteen. Se tulee toimeen paljon vähemmällä kuin sen suurempikokoinen kilpailija kettu.
Joustava kettu sen sijaan elää niin citykettuna kuin puuttomilla paljakoilla, joilla se valtaa naalien pesäluolastoja ja ottaa haltuunsa niiden elinympäristöjä.
Kettukin kyllä kuuluu Lapin luontaiseen lajistoon, mutta se on runsastunut voimakkaasti tunturialueilla ihmistoiminnan tuloksena.
WWF Suomen jätekampanja on osa laajempaa naalinsuojeluhanketta, jota osarahoittaa EU. Hankkeessa ovat mukana myös muun muassa Metsähallitus, WWF Ruotsi, Tukholman yliopisto, Tromssan yliopisto ja Norjan luonnontutkimuksen instituutti.