Melontaan on annettu uusi turvallisuusohjeistus, jota jokaisen vesille aikovan toivotaan soveltuvilta osin noudattavan.
Melontaturvallisuuden neuvottelukunnan uusi ohje tarjoaa suuntaviivat turvalliseen melontaan ennen muuta melontaseuroille ja muille alan toimijoille, mutta myös tavallisia vapaa-ajan melojia ja kannustetaan tutustumaan ohjeeseen ja poimimaan käyttöönsä sen tärkeimmät vinkit.
Ohjeistus koskee kajakkeja, avoimia kanootteja, sup-lautoja, reppulauttoja (ns. packraft) ja muita vastaavia melalla liikuteltavia vesikulkuneuvoja.
Uusi ohjeistus korvaa vanhat ohjeet vuosilta 2012 ja 2002.
Muista ainakin nämä:
Tarkista, että kanootti, kajakki tai muu vesikulkuneuvon on kunnossa, ehjä, luja ja vedenpitävä.
Perusvarustuksessa pitää olla vähintään melat, kajakissa myös aukkopeitteet, kellunta- tai pelastusliivit, äyskäri tai muu tyhjennysväline sekä koskessa melottaessa kypärät.
Melojan on ennen lähtöä pukeuduttava olosuhteiden mukaiseen melonta-asuun sekä melonta- tai pelastusliiveihin tai kelluntapukineisiin.
Sup-lautailijalla on oltava remmi, joka yhdistää hänet ja laudan. Koskessa tarvitaan pikalukollista vyötärölle kiinnitettävää karkuremmiä.
Älä unohda näitäkään:
Melojalla tulee olla myös pilli tai muu äänimerkinantolaite ja valkoinen valo, joka on tarpeen silloin, kun edetään pimeässä tai huonossa näkyvyydessä.
Lisäksi melojan on huolehdittava näkyvyydestään esimerkiksi heijastimilla ja kirkasvärisillä vaatteilla.
Hyväksi ovat myös vesitiiviisti pakatut varavaatteet ja käyttövalmis puhelin sekä kartta ja kompassi.
Mieti jo ennalta uimataitosi taso. On suositeltavaa, että melontatapahtumaan osallistuva pystyy uimaan vähintään 25 metriä melontavarusteissa, jos hän on joutunut veden varaan ja pää on käynyt pinnan alla.
”Turvallisuus yhdistelmä taitoja ja harkintaa”
Suomen melonta- ja soutuliiton harrastekoordinaattorin ja ja Melontaturvallisuuden neuvottelukunnan puheenjohtajan Kai Lindqvistin mukaan ohjeistus on yksityiskohtaisuudestaan huolimatta vain ohjeellinen, sillä kaiken kattavaa ohjetta on mahdotonta laatia.
”Lopulta turvallinen melonta on yhdistelmä melojien ja melontatoiminnan ohjaajan taitoja ja harkintaa, tilanteeseen sopivia varusteita, olosuhdeosaamista ja turvallisuushakuista asennetta”, Lindqvist sanoo.
Melontaturvallisuuden neuvottelukuntaan kuuluvat Melonta- ja soutuliiton lisäksi Lasten ja nuorten keskus ry, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, NIL Finland, Rajavartiolaitos, Suomen koskenlasku ja melonta ry, Suomen Latu ry, Suomen Melontakouluttajat ry, Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Valtakunnallinen seikkailukasvatusverkosto ja Venealan Keskusliitto Finnboat ry.
Ohjeeseen kokonaisuudessaan voi tutustua täällä.