Suomen kansallismaisemissa, Pallas–Yllästunturin kansallispuiston kupeessa sijaitseva tunturihotelli Vuontispirtti muuttuu kansainvälisen tason luontomatkailu- ja elämyskohteeksi Kelo Resortiksi. Uudistunut hotelli avautuu matkailijoille marraskuussa 2025.
15.1.2025 Uudistuksen taustalla on hotellissa tapahtunut omistajanvaihdos. Seurakuntien hallussa vuodesta 1987 asti ollut kohde siirtyi tammikuun alkupuolella Kelo Resort oy:lle.
”Kohde on puolustanut paikkaansa seurakuntien omistamana leirikeskuksena ja hotellina aiempina vuosikymmeninä. Toiminnan jatkaminen edellyttäisi kuitenkin merkittäviä lisäpanostuksia ja uusien käyttäjäryhmien etsintää”, sanoo Vuontispirtti oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Laakso.
Hotellin pääomistajana toimi aiemmin Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä.
Hotellin operointi Turusta asti on kuitenkin ollut hankalaa, eikä hotellitoiminta myöskään ole seurakuntien ydintoimintaa. Paikan omistamista ei Laakson mukaan voi perustella myöskään sijoituksellisesti.
Laakso toivottaa uusille omistajille onnea ja menestystä.
”Kohde on luontoarvoiltaan erityisen hieno, ja on hyvä tunne, että kohteen pyörittämistä jatkaa suomalainen vastuullinen omistaja”, Laakso tähdentää.
Vastaisuudessa myös revontulivilloja
Kelo Resort oy aikoo satsata hotellihankkeeseen viiden seuraavan vuoden aikana yli 10 miljoonaa euroa.
Ensimmäisen sesongin aikana varattavissa on noin 30 hotellihuonetta. Vuosina 2026–2029 alueelle rakentuu lisäksi noin 45 luksustason revontulivillaa.
Kelo Resortin taustalla toimii neljä pitkäaikaista yrittäjää ja intohimoista Lapin-kävijää.
”Olemme innoissamme voidessamme tuoda ainutlaatuisen luontokohteen laajemman käyttäjäkunnan ulottuville”, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Markku Vuorma.
Suomen kauneimmat tunturimaisemat, erämaaluonto, maailman puhtain ilma, laadukas lähiruoka ja kiehtova paikalliskulttuuri, Vuorma luettelee hotellin ja sen ympäristön valttikortteja.
”Toiminnan keskiössä tulevat olemaan monipuoliset luonto-, seikkailu- ja elämyspalvelut, joita suuntaamme erityisesti pariskunnille ja lapsiperheille.”
Hotelli on aluksi auki vain talvisesonkina, mutta toiminta pyritään myöhemmin saamaan ympärivuotiseksi.
Luontoa ja kulttuuriperintöä kunnioittaen
Kehitystyötä tehdään Vuorman mukaan alueen arvokasta luontoa ja kulttuuriperintöä kunnioittaen.
Tavoitteena on rakentaa lähiruoan tuotannon ja palvelutoiminnan ympärille mahdollisimman laajaa paikallista yhteistyötä niin, että hanke toimii piristysruiskeena koko Länsi-Lapin alueelle.
”Ruuhkattomuus, lumivarmuus sekä autenttinen tunturi- ja erämaaluonto houkuttelevat turisteja yhä korkeammalle Lappiin. Kehittyvien lentoyhteyksien ansiosta Tunturi-Lappi on myös entistä nopeammin ja helpommin saavutettavissa niin Suomesta kuin ulkomailtakin.”