Ateneumin taidemuseo avautuu vuoden tauon jälkeen 14. huhtikuuta 2023. Uusi kokoelmanäyttely Ajan kysymys pohtii sekä 2000-luvun polttavimpia kysymyksiä että museon historiaa. Uudet digitaaliset elementit syventävät näyttelykokemusta.
Teksti: Tanja Eranto
Ateneumissa kävijää odottaa kokonaan uudenlainen kokemus sekä yleisötiloissa että näyttelyissä. Ateneumin taidemuseo suljettiin maaliskuussa 2022 ilmanvaihtoremontin takia. Remontissa uuden ilmeen saivat museokauppa, vanhan kaupan ja bistron välissä sijaitseva valopiha, museon sisäänkäynti ja wc-tilat.
Ateneumin johtaja Marja Sakari on vaikuttunut uudistuksesta:
”Perimmäinen ajatuksemme on ollut, että koska olemme yleisöä varten, teemme korkeatasoisen uudistuksen juuri sitä ajatellen. Yleisötilojemme uudistukset on tehty vanhaa kunnioittaen ja tuomalla rakennuksen arvoa esille.”
Uudistukset tekevät Ateneumin kävijöiden kokemuksesta entistä miellyttävämmän. Ateneuminkujalta saavuttaessa sisään tullaan mukavasti ja säältä suojassa tuulikaapin kautta. Suuri osa kävijöistä käyttää Museokorttia tai ostaa lipun verkosta, ja lipunmyynnille aiemmin varattua aulaa on muunnettu avaraksi lounge- eli oleskelutilaksi, josta näkee Rautatientorille. Tärkeät wc-tilat ovat oma erillinen osionsa, jossa käynti on nyt nopeaa ja helppoa.
Pohdinnan paikka
Ajan kysymys -kokoelmanäyttely pyrkii katsomaan Ateneumin neljältä eri vuosisadalta peräisin olevia teoksia ja etenkin kokoelman muodostumista uusin silmin.
Miten kokoelman karttumiseen ovat vaikuttaneet vallankäyttö ja aatteet? Entä yksilöt, kuten museon työntekijät ja keräilijät? Miksi jotakin on hankittu tai toisaalta jätetty hankkimatta? Mikä merkitys on puhtaalla sattumalla?
”Muistiorganisaation arvo perustuu siihen, että ylläpidämme jatkumoa ja ymmärrystä siitä, miten olemme tulleet tähän päivään”, sanoo Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari.
”Kokoelmiin valitut teokset välittävät tietoa ja tuottavat merkityksiä, vaikka niiden tulkinta vaihtelee katsojasta ja ajasta riippuen.”
Ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun Ajan kysymys osallistuu teemavalinnoillaan, jotka ovat saaneet nimikseen Luonnon aika, Kansan kuvat, Moderni elämä ja Taiteen vallassa.
”Näyttely on hyvin erilainen kuin aiemmat näyttelyt, ja se sisältää jopa yllättäviä rinnastuksia, jotka provosoivat pohtimaan eri aikakausien ajattelumalleja.”
Digitaalisuus laajentaa kokemusta
Jokainen kävijä saa kokea näyttelyt omalla tavallaan, kaikessa rauhassa. Taidekokemusta voi laajentaa ja syventää myös näyttelyihin tuoduilla digitaalisilla elementeillä. Jo taloon tultaessa kävijää tervehtii digitaalinen äänitaideteos, jonka ovat toteuttaneet Marko Tandefelt ja Jani Hietanen.
Näyttelyihin voi halutessaan perehtyä jo etukäteen lataamalla ääniopastuksen. Audio guidea voi käyttää halutessaan myös näyttelyssä.
”Digitaalisuus on meillä hienovaraisesti läsnä ja se mahdollistaa menemisen syvemmälle tietoon,” Sakari pohtii.
Toukokuussa aloittava näyttely, jonka tähti on Ranskan ja Ruotsin vierailuiltaan kotiin palaava mestari Albert Edelfelt, on perinteisempi taiteilijamonografi. Näyttelyyn on mahdollista tilata ryhmäopastuksia.