Kevään retkille ja reissuille suunnatessa kannattaa muistaa, että etenevä kevät ja kuiva sää tuovat mukanaan ruohikko- ja metsäpalovaaran. Ruohikkopalo- tai metsäpalovaroituksen ollessa voimassa avotulta ei saa tehdä.
Lumen alta paljastuva kuloheinä kuivuu nyt nopeasti eteläisessä Suomessa. Ruohikkopalovaroituskausi on alkanut jo huhtikuussa varoituksella Varsinais-Suomessa. Ruohikkopalojen vaara on ennusteen mukaan alkukeväällä kasvamassa ilmeiseksi myös Ahvenanmaalla, Uudellamaalla, Satakunnassa sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä.
Yksittäisiä ruohikkopaloja havaittiin jo huhtikuun puolivälissä eteläisessä Suomessa.
”Varsinkin tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti”, korostaa yhteyspäällikkö Tuomo Bergman Ilmatieteen laitokselta.
Avotulen teko ei kuulu jokamiehenoikeuksiin
Avotulen tekoon täytyy aina olla maanomistajan lupa, joten se ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Jos tuli leviää, on sytyttäjä korvausvastuussa.
”Avotulta ei saa tehdä, jos ruohikkopalo- tai metsäpalovaroitus on voimassa. Nuotion lisäksi esimerkiksi kertakäyttögrilli on avotuli”, Bergman muistuttaa.
Kaupungeissa voi olla avotulen teko kielletty muualla kuin siihen erikseen merkityillä paikoilla. Paikalliset palo- tai ympäristöviranomaiset voivat kieltää perustellusta syystä avotulen teon muulloinkin kuin varoitusten voimassaoloaikana.
Maastopalot tulevat kalliiksi
Ilmatieteen laitos varoittaa ilmeisestä ruohikko- ja metsäpalovaarasta ehkäistäkseen vaaraa ja kustannuksia aiheuttavia maastopaloja. Tänä vuonna ruohikkopalovaroitukset annetaan jo keskiyöllä. Varoituksia voidaan antaa viisi vuorokautta etukäteen.
”Ennen tulen tekoa tulee aina tarkistaa voimassa olevat varoitukset Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelusta tai mobiilisovelluksesta”, Bergman sanoo.
Vielä tänä vuonna kasvukauden edetessä siirrytään antamaan metsäpalovaroituksia. Ensi vuonna ruohikkopalo- ja metsäpalovaroitukset yhdistyvät maastopalovaroitukseksi pelastuslain muutoksen myötä.
Ruohikko- ja metsäpaloista varoittaminen on Ilmatieteen laitoksen lakisääteinen tehtävä. Ruohikkopalovaroituksissa on yksi varoitustaso (keltainen), metsäpalovaroituksissa kolme tasoa (keltainen, oranssi, punainen).
Meteorologi hyödyntää varoituksia antaessaan oman osaamisensa lisäksi maastopaloindeksejä sekä säähavaintoja ja -ennusteita. Indeksit laskevat maaston kuivuutta käyttäen apuna muun muassa sademäärää, ilman lämpötilaa ja tuulta. Indeksit on kehitetty Ilmatieteen laitoksella Suomen oloihin sopiviksi.