Kevät tulee tänä vuonna rytinällä ja räiskyvän värikkäänä – ainakin museoissa. Bongasimme joukon näyttelyitä, jotka piristävät ja antavat myös vähän pureskeltavaa.
Teksti: Päivi Ikonen
Se voi olla mitä materiaalia tahansa ja missä olomuodossa hyvänsä. Se voi olla luonnosta löydetty tai ihmisen valmistama. Sen koko vaihtelee nuppineulasta dinosaurukseen.
Arvaatko näiden Teatterimuseon antamien vihjeiden perusteella, mistä on kyse? No, tietysti tarpeistosta.
Näyttämöllä mikä tahansa esine muuttuu osaksi tarpeistoa, jolla on joka esityksessä oma tärkeä roolinsa, vaikka se helposti jääkin lavasteiden, pukujen ja valojen varjoon. Jotakin olennaista jäisi kuitenkin puuttumaan, jos Hamletilla ei olisi pääkalloa tai Lumikilla omenaa, helsinkiläismuseo muistuttaa.
On siis korkea aika, että tarpeisto vihdoin nousee valokeilaan. Tarpeisto pääroolissa -näyttely herkuttelee sekä pienillä yksityiskohdilla että isoilla ideoilla. Maaliskuun lopussa avautunut näyttely jatkuu 7. 1.2024 saakka.
Yrjö Kukkapuron ilotulitus Taikahuoneessa
Espoon modernin taiteen museo EMMA on puolestaan kohdistanut valokeilansa suomalaisen muotoilun ikoniin Yrjö Kukkapuroon.
Huhtikuun alussa 90-vuotispäiväänsä viettänyt, erityisesti huonekaluistaan tunnettu Kukkapuro on tehnyt hämmästyttävän mittavan elämäntyön, joka jatkuu edelleen, sillä luomisvoimaa riittää. Innoitusta muotoilija on ammentanut etenkin modernista kuvataiteesta.
Näyttelytila noudattaa Kukkapuron 1980-luvulla kehittämää Taikahuone-konseptia, jossa huonekalut asetettiin esille installaatiotaidetta mukaillen erilaisten rakenteiden ja valaistuksen avulla-
Yrjö Kukkapuron kanssa Taikahuone-näyttelyssä esittäytyy hänen puolisonsa, taidegraafikko Irmeli Kukkapuro (1934–2022). Lisäksi nähtävillä on sekä Kukkapurojen aikalaisten että kiinnostavien nykytaiteilijoiden töitä.
Taikahuoneeseen voi tutustua 28. tammikuuta 2024 asti.
Metamorfoosi yhdistää maalauksen ja tanssin
EMMAssa vieraileva pääsee lyömään kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä samassa talossa on tarjolla toinenkin hieno elämys.
Metamorphosis on kuvataiteilija Hannaleena Heiskan ja tanssija-koreografi Minna Tervamäen luomus, joka koostuu installaatiosta, performansseista ja elokuvasta.
Kevään ja kesän 2023 mittaan järjestettävissä performanssiesityksissä kaksikko näyttää, kuinka tanssi sulautuu maalaukseen ja maalaus liikkeeseen. Esitysten ulkopuolisina aikoina näyttelytilassa voi katsoa taiteilijoiden kuvaaman lyhytelokuvan, joka luo yhteyksiä myös taiteen ja klassisen baletin historiaan.
Näyttely on esillä EMMAssa 5.4.–3.9.2023. Liput performansseihin on varattava etukäteen.
Reippaat ryijyt ottavat kantaa
Mitä sinä teet, kun sapettaa tai törmäät häiritsevään ongelmaan? Jyväskyläläinen Denis Satır tekee ryijyn, johon hän kirjoo oman mielipiteensä hyvinkin suorasukaisesti.
Yhdysvaltalais-turkkilais-kurdilainen juristi ryhtyi suomalaistuttuaan opiskelemaan tekstiilisuunnittelua, minkä tuloksena alkoi syntyä räväkkä ryijy toisensa jälkeen.
Perinteisellä tuftaustekniikalla toteutetut ryijyt ovat nyt löytäneet tiensä Jyväskylän taidemuseoon, jonka Something Is Bugging Me -näyttelyn keskipisteenä on suuri, noin 200-osainen installaatio Ommetaphobia. Sen lisäksi esillä on joukko ryijytaiteilijan uusimpia töitä.
Something Is Bugging Me -näyttely Jyväskylän taidemuseossa 25.3.–7.5.2023.
Oivalluksia pienille ja isoille
Tykkäsitkö sinäkin Jasonista, joka muutti maasta? Entä Emiliasta? Tai Mimosasta?
Lastenkirjailija, kuvittaja ja animaattori Camilla Mickwitz (1937–1989) muistetaan ihanista hahmoistaan, jotka ovat seikkailleet niin kirjoissa kuin Pikku Kakkosen tunnusmusiikissa.
Kainuun museon järjestämässä Värikkäitä oivalluksia -näyttelyssä on tänä keväänä tilaisuus muistella vanhoja urakalla, sillä sinne on koottu kaikkiaan 46 Mickwitzin nostalgista teosta. Kuvat ovat lainassa Lastenkirjainstituutin kokoelmista.
Kajaanilaismuseon näyttely jatkuu 28.5.2023 asti.
Kolmen kauppa Seinäjoella
Joko tunnet nimet Ville Kirjanen, Aleksi Kolmonen ja Aeon Lux? Jos et, voit tutustua kaikkiin kerralla, sillä uutta sukupolvea edustava taiteilijakolmikko esittäytyy nyt yhdessä Seinäjoen taidehallin Vintillä.
Erilaiset taiteilijat yhteen tuova Trinitas-näyttely yhdistää myös kolme erilaista taidemuotoa eli veistoksen, valokuvan ja videon.
Tarinallinen kokonaisuus nostaa framille ihmisen monimuotoisuuden ja pohtii, mitkä meidän aikamme asiat ja ilmiöt jäävät osaksi ihmiskunnan koko historiaa.
Trinitas on avoinna yleisölle 29.7.2023 saakka.
Viisi huonetta tai vähän yli
Siinä missä moni kuvataiteilija maalaa öljy- tai vesiväreillä, tekstiilitaiteilija Kaarina Heikinheimo (s.1946) maalaa omat teoksensa langalla, joka on usein tehty pellavasta mutta yhtä hyvin esimerkiksi lasista tai kuparista.
Heikinheimon ura on jatkunut yli viisi vuosikymmentä, ja hänen töitään on vuosien mittaan saatu ihailla sadoissa näyttelyissä.
On siis yhteenvedon aika. Uutuusnäyttely 5+ huonetta esittelee Heikinheimon tuotannon kokonaisuutena, joka ulottuu ensimmäisestä, vuoden 1967 kuparilankateoksesta vuoden 2023 reliefeihin.
Vaasalaisen Tikanojan taidekodin viiteen huoneeseen levittäytyvä näyttely tarjoaa upean kattauksen koloristin töistä, joista kiinnostavimpiin kuuluvat hänen vapaasti seisovat isot tekstiiliveistoksensa.
Näyttely jatkuu 24.9.2023 asti.