Kahden naisen kesäretki vei huippumuodin ja vähän arkisempienkin vaatteiden maailmaan. Suomi-kierroksella tarjoutui myös mahdollisuus yöpyä kirjakaupassa ja kellistyä maukkaan illallisen jälkeen Tauno Palon silmien alle.
23.7.2024 Olemme ystäväni Siljan kanssa tehneet jo useana kesänä kulttuurisia teemaretkiä kotimaassa. Tämänvuotisen reissumme inspiraatio tuli mistäpä muualta kuin Matkailulehdestä: keväällä 2024 julkaistu koostejuttu suomalaisten museoiden muotinäyttelyistä auttoi laatimaan naiskaksikolle uuden roadtripin.
Aloitimme suunnistamalla Kotkaan Merikeskus Vellamon Oceanista-näyttelyyn. Museo on vierailun väärti jo itsessään, mutta loistavan startin kierroksellemme tarjosi nimenomaan sen upea, merihenkiseen muotiin keskittyvä erikoisnäyttely, joka on avoinna 29. syyskuuta 2024 asti.
Ehdimme katsastaa myös viehättävän Sapokan puiston ja Langinkosken keisarillisen kalastusmajan. Kotkassa viihtyisi hyvin pitempäänkin, mutta tällä kertaa kiireisiä reissaajia kutsui jo maantie.
Ensimmäiseksi yöpymispaikkakunnaksi olimme valinneet Jyväskylän, mutta matkalla kerkisimme piipahtaa vielä Myllykosken Wanhassa rautakaupassa, joka ei ole rautakauppa ollenkaan.
Vanhan kaupan tiloihin on sen sijaan rakennettu kirjakauppa, jättimäinen kirjahalli ja monipuolinen kulttuurikeskus. Palvelu oli henkilökohtaista ja superystävällistä. Kirjakauppakissa Saga ei niin vieraista piitannut, mutta ei antanut meidän häiritäkään.
Jukka Rintala ja Tauno Palo houkuttelivat Jyväskylään
Jyväskylässä pääkohteemme oli muotitaiteilija Jukka Rintalan retrospektiivinen näyttely Unelmien matkassa Suomen käsityön museossa.
Gaalatyylin grand old manin näyttävät iltapuvut palauttivat mieleen monet Linnan juhlat. Näyttely on auki 1. syyskuuta 2024 asti.
Yön vietimme iki-ihanassa hotelli Yöpuussa. Kerran matkustin mieheni kanssa Tampereelta Helsinkiin Jyväskylän kautta – ihan vain Yöpuun ja ravintola Pöllöwaarin takia.
Suosikkihotelli ei pettänyt tälläkään kertaa. Ystävälleni osui Alvar Aalto -huone, minulle suomalaiselle elokuvalle omistettu huone. Totutun maukkaan illallisen jälkeen oli mukava kellistyä Tauno Palon silmien alle.
Yöpuun aamiainen on noussut korkealle parhaiden suomalaisten hotelliaamiaisten listalla. Oli vaikea välttää ähkyä – no, totta puhuen emme tainneet edes yrittää – savustettujen muikkujen, pikkelöityjen kantarellien ja tilaustyönä tehdyn kasvismunakkaan äärellä.
Vain korkea moraalimme ja kiihkeä kulttuurinnälkämme sai meidät aamiaisen jälkeen jaksamaan uusittuun Alvar Aalto -museoon. Se kannatti, sillä museo osoittautui vielä hienommaksi kuin aiemmin. Muotiakin oli tarjolla vaihtuvan näyttelyn skeittaajien ja surffaajien asuissa.
Mänttä ei petä koskaan
Joka kesän pakollinen kohde on Mäntän Serlachius-museo. Sen ohjelmaa ei edes tarvitse tarkistaa etukäteen: tarjolla on kuitenkin jotakin superkiinnostavaa.
Päänäyttely Naamiot sopi hyvin teemaamme, ovathan naamiot laajasti tulkiten osa pukeutumista. Näyttely jatkuu 15. syyskuuta 2024 asti.
Oma suosikkini Serlachiuksen näyttelykavalkadista oli Deman Schlomayan parturi-installaatio Fade cut.
Tuhdin näyttelyannoksen jälkeen kävimme nautiskelemassa kesän parhaan aterian ravintola Göstassa.
Seuraavaksi majapaikaksi Silja oli keksinyt oikean superkulttuurikohteen eli Ruovedellä toimivan Vinhan vanhan kirjakaupan.
Kirjakauppa on kunnostettu kokonaiseksi kulttuurikeskukseksi, jonka idyllisessä yläkerrassa on myös mahdollisuus yöpyä. Illalla saimme vielä kokea kamarimusiikkifestivaalin avajaiset aivan ikkunamme alla.
Tampere kohotti tyylien ja muotien huipulle
Seuraavan päivän mainion aamiaisen jälkeen otimme suunnaksi Tampereen. Ensin katsastimme Sara Hildenin taidemuseon syystäkin kehutun näyttelyn, joka esittelee Jean-Michel Othonielin isoja upeita lasi- ja metalliteoksia.
Sitten seurasi ehkä koko kierroksemme pääkohde: Milavidan kartanomuseon Muodin huipulle -näyttely.
Milavida tarjoaa hengästyttävän loistokkaan mutta samalla tiiviin katsauksen muodin suuntauksiin 1800-luvun lopulta nykypäivään.
Viimeisessä huoneessa oli nähtävillä videoshow Aalto-yliopiston jo kansainvälistä mainetta keränneestä opiskelijoiden valmistumisnäyttelystä.
Yksi kohokohdista oli puku, jota näyttelijä Alma Pöysti kantoi yllään vuoden 2024 Golden Globe -gaalassa. Se pärjäsi erinomaisesti maailmanmainetta nauttivien suunnittelijoiden luomusten rinnalla.
Muodin huipulla -näyttely jatkuu Milavidassa maaliskuuhun 2025 asti.
Aino-Maija Metsolan kankaita ja Helene Schjerfbeckin Pukukuva
Matkalla Helsinkiin pysähdyimme Riihimäellä museokeskus Riemussa, jonka taidemuseossa oli nähtävillä muun muassa Aino-Maija Metsolan kankaita, tauluja ja kuvituksia. Näyttely on avoinna 15. syyskuuta 2024 saakka.
Tammikuulle 2025 asti museossa ehtii näkemään katsauksen Helene Schjerfbeckin öljymaalauksiin ja paperipohjaisiin töihin. Helenen salongissa -pienoisnäyttelyssä ovat mukana ovat hänen toisintonsa muun muassa Pukukuva- ja Silkkikenkä-maalauksista.
Katsoimme myös kaupunginmuseon uusitun perusnäyttelyn, jossa minua liikutti erityisesti Antrean ja Jääsken evakoista kertova huone – sehän on pala myös oman sukuni historiaa.
Viimeisen retkipäivän vietimme tutustumalla moderniin muotitarjontaan helsinkiläisissä putiikeissa. Aloitimme lähinnä turisteille suunnatusta Senaatintorin ympäristöstä ja jatkoimme punavuorelaisiin vähän avantgardistisempiin suunnittelijoihin.
Peukku alas pikamuodille, peukku ylös korjaamiselle
Vihoviimeisen kerran vinkautimme jo nilelle kuluneita museokorttejamme Designmuseossa, jonka näyttely Fix: huolla ja korjaa muistutti meitä karuista tosiasioista: vaatteita on tällä hetkellä maapallolla niin paljon, että ne riittäisivät kuudelle sukupolvelle.
Jäimme miettimään matkamme eettisyyttä. Päättelimme, että olimme kuitenkin nähneet vaatteita, joita ei heitetä kertakäytön jälkeen pois, emmekä itsekään syyllisty pukeutumisessa pikamuotiin, saati ultrapikamuotiin.
Vahva suositus osin interaktiiviselle Fix-näyttelylle, joka tarjoaa myös mahdollisuuden osallistua vaatteiden ja muiden tavaroiden korjaamiseen.
Teksti Vappu Ikonen, kuvat Vapun kotialbumista