Tiesitkö, että Suomessa vietetään joka helmikuu kansallista kalakeittopäivää? Vuonna 2025 tärkeää päivää juhlitaan kautta maan neljäntenä helmikuuta.
Vappu Ikonen
3.2.2025 Maailman herkullisin kalakeitto syntyy tietysti omalla mökillä, kesällä itse pyydetyistä ahvenista ja talvisaikaan mateesta. Mutta mistä päin Suomea ja mistä nimenomaisesta ravintolasta saisi sitä toiseksi parasta kalasoppaa?
Tästä jutusta löydät syötiksi muutamia Matkailulehden toimittajien suosikkipaikkoja. Mukaan on lisätty suositukset myös siitä, mihin eri paikkakunnilla kannattaa poiketa ennen ruokapöytään istahtamista.
Lista on tietysti puutteellinen, joten toivomme saavamme siihen täydennystä teiltä, hyvät lukijat. Lähetä siis oma vinkkisi perusteluineen osoitteeseen toimitus@matkailulehti.fi, ja osallistut samalla palkintoarvontaan.
Helsinki
Bangkok 9 City Center
Thaimaalaisia katuruokia tarjoilevan ravintolan katkaravuilla höystetty tom yam -keitto on todella tulista mutta ah, niin hyvää.
Ennen keittoa: Vierailu naapurissa eli Ateneumin taidemuseossa. Uusi pysyvä näyttely Ajan kysymys tarkastelee Suomen vanhinta ja suurinta taidekokoelmaa tuorein silmin. Rajojen rikkojat – 1800-luvun matkustavat naistaiteilijat esittäytyvät puolestaan 7.3.–24.8.2025.
Fisken på Disken
Ydinkeskustassa Kampissa sijaitsevan kalaravintolan ärsyttävästi nimetty The Lohikeitto on selvästi parempaa kuin nimensä.
Ennen keittoa: Tennispalatsissa toimivan Helsingin taidemuseon HAM:n hieno näyttely Tove Jansson – Paratiisi on avoinna 6.5.2025 asti.
Kappeli
Esplanadilla vuodesta 1867 toimineen ravintolan kermainen lohikeitto on aina yhtä laadukasta. Lisäpisteitä pitkästä perinteestä.
Ennen keittoa: Virkistävä pulahdus Kauppatorin merikylpylään Allas Pooliin.
Merimakasiini
Hietalahden merellisestä ympäristöstä löytyvästä ravintolasta saa niin perinteistä suomalaista lohikeittoa kuin välimerellistä bouillabaissea.
Ennen keittoa: Sinebrychoffin taidemuseon näyttely Antiikin sankarit 13.2.–10.8.2025.
Paulette
Ullanlinnan ranskalaisravintolan ihanasti lämmittävässä bouillabaissessa maistuvat niin kuha kuin kampasimpukka.
Ennen keittoa: Arkkitehtuuri- ja designmuseossa 14.9.2025 asti Maija Lavonen – Hiljaisia monumentteja.
Tampere
4 vuodenaikaa
Kauppahallin tasokkaan ranskalaisravintolan lounaalla on aina tarjolla poikkeuksellisen herkullista ranskalaista kalakeittoa.
Ennen keittoa: Tampereen taidemuseon näyttely Surrealismi – jaettu uni vie kävijänsä muun muassa Salvador Dalin ja Luis Buñuelin ihmeelliseen maailmaan 8.2.–10.8.2025.
Tallipihan kahvila
Savulohesta keitetty perinteinen kermainen keitto on noussut lähialueen lounastajien huippuherkuksi.
Ennen keittoa: Tallipihan naapurissa Finlaysonin alueella toimiva Vakoilumuseo esittelee maailman parhaat salaiset agentit Mata Harista James Bondiin.
Tillikka
Legendaarisen tamperelaisen kulttuuriravintolan lohikeittoa ryydittää maukas fenkolikerma.
Ennen keittoa: Vierailu Songlines – Australian seitsemän sisarta -näyttelyyn Museokeskus Vapriikkiin tutustumaan maailman vanhimpaan elävään kulttuuriin ja sen perinteisiin.
Turku
Kauppahalli
Kilpailuta vierekkäiset Herkkunuotan ja Wallinin kalaliikkeet ja tarkista, kummalla päivän lounaskeitto näyttää houkuttelevammalta. Tarjolla voi perinteisen lohikeiton lisäksi olla esimerkiksi kirkasta siikasoppaa.
Ennen keittoa: Aboa Vetus & Ars Nova on mainio museo, jossa ei tarvitse tehdä valintaa arkeologian ja nykytaiteen välillä, vaan saa molemmat.
Oobu
Lounaan savulohikeitto vetää vertoja jopa omalla mökillä kokatulle kalasopalle. Menyyseen kuuluva kuohkea rapukeitto vie sekin kielen mennessään.
Ennen keittoa: Aivan ravintolan naapurissa toimiva viehättävä Apteekkimuseo avaa oven 1700-luvulle.
Ahvenanmaa
Smakbyn
Kastelholmassa toimivassa Smakbynissä pääsee maistelemaan Strömsöstäkin tutun tv-kokin Mikael Björklundin maakunnankuulua lohikeittoa.
Ennen keittoa: Tutustuminen Kastelholman keskiaikaiseen linnaan, joka on avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun.
Kuopio
Isä Camillo
Savolaisravintolan palkittu bouillabaisse sisältää myös Kallaveden tuoretta antia. Annos toi muutama vuosi sitten Camillolle Suomen parhaan kalakeittoravintolan tittelin.
Ennen keittoa: Kuopion taidemuseossa on Koloristi kylässä 7.2.–25.4.2025.
Muikkuravintola Sampo
Sampo takoo niin ”muikkukeettoo” kuin ”rantakalakeettoo” – ja jopa ruokoo iliman muikuta. Herkullista yhtä kaikki.
Ennen keittoa: Vierailu Kuopion korttelimuseoon elämään hetki 1700–1800-lukujen puutaloelämää.
Oulu
Toripolliisi
Rantakadun varrella toimiva polliisi keittää lohikeittonsa vanhan oululaisen reseptin mukaan.
Ennen keittoa: Oulun taidemuseon kansainvälisen korutriennaali Koru 8 katsoo kohti metsää 13.4.2025 asti.
Lohikeidas
Oulun kauppatorilta löytyvä Lohikeidas kattaa mainiota kermaista lohikeittoa kesäisin avoinna olevaan pöytäänsä.
Keiton jälkeen: Torikahvit.
Lappi
Kaunispään huippu
Lohikeiton kanssa samaan hintaan saa ihailla myös hulppeita maisemia.
Ennen keittoa: Hanki kunnon ruokahalu ja kipua ravintolaan jyrkkää tai vielä jyrkempää rinnettä pitkin.
Kiilopää
Kahvila-ravintola Kiilopäässä on lohisoppaa pöydässä aina.
Ennen keittoa: Jos osut Kiilopäälle kesäkuussa, pääset suorittamaan mahtavan tunturihaasteen Urho Kekkosen kansallispuistossa.
Haluaisitko kokata Kapen kanssa?
Pro Kala -yhdistys tarjoaa Kalakeittopäivänä kaikille avoimen pääsyn Kalakeittoliveen, jossa keitellään soppaa yhdessä ravintoloitsija Kape Aihisen kanssa.
Kalakeittolive toteutetaan Youtubessa tiistaina 4. helmikuuta kello 11.30 ja kello 17.30. Tarvittavat raaka-aineet, keittiövälineet ja Kapen kalakeiton resepti löytyvät täältä.
Oivallisia kalakeittoreseptejä eri puolilta Suomea on koottu myös Kalakeittopäivän nettisivuille, joilla niitä pääsee katselemaan ja kokeilemaan itselleen parhaiten sopivana hetkenä.
Kalakeittopäivän somepostauksia löytyy tunnisteella #kalakeittopäivä.