Vuoden 2024 Smakuun osallistuu toistakymmentä ravintolaa ja kahvilaa, ja maisteltavana on 23 toinen toistaan herkullisempaa annosta.
17.8.2024 Porvoolaisen Smaku-tapahtuman ideana on, että jokainen voi kierrellä omassa tahdissaan maistelemassa porvoolaisten ravintoloiden ja kahviloiden erityisiä Smaku-annoksia.
Jokainen mukana olevista ravintoloista ja kahviloista toteuttaa Smakua varten omaleimaisen maisteluversion vähintään yhdestä alku-, pää- tai jälkiruoka-annoksesta, joiden hinta vaihtelee viidestä viiteentoista euroon.
Tapahtuma toteutetaan tänä vuonna 19.–31. elokuuta.
Silakkaista nizzansalaattia
Aatos Café tarjoaa tällä kertaa yhdistelmän fenkolia ja aprikoosia piirakan muodossa. Kokonaisuus kruunataan samettisella vuohenjuustomoussella. Kahvilan toinen annos, omenapiirakkasmoothie nautitaan mukavasti pillillä.
Bistro Gustaf uudistaa klassikot tuomalla nizzansalaatin tonnikalan tilalle suomalaista silakkaa ja tarjoilemalla vichyssoisen kanssa juusto-oliivimadeleinen. Créme caramelin kyytipoikana toimii calvadoksella maustettu omenahilloke.
Bistro Sinne on puolestaan palannut juurilleen Ludiveeto-nimisen kala-annoksen voimin. Yllätyksellisestä jälkiruoasta paljastetaan vain nimi: Punaposki.
Bosgårdin kartanon pöydästä löytyy luomua: punaviinihärkää pippurisilla perunanyyteillä ja amarettokermalla maustettua kirsikka-mantelipiirakkaa.
Etanoita ja siikacevicheä
Fryysarinrantaan legendaarisesta etanaravintolasta Timbaalista aikoinaan siirtyneet yrittäjät pitävät edelleen yllä porvoolaista etanaperinnettä ja tuovat Smakuun Café de Paris -maustevoilla ryyditetyt etanat.
Rafael’s Steakhouse luottaa Bosgårdin luomutilan antiin ja tarjoaa tartaria, joka on aateloitu ruskistettua voita sisältävällä majoneesilla ja rakuuna-parmesaanihiekalla.
Ranta-Aitan suolaisissa annoksissa maistuvat nikkei-keittiön maut. Siikacevicheen tuo terää myös suomalainen puolukka ja broileriin mustikka. Jälkiruuassa voi nauttia mustikan ja paahdetun valkosuklaan yhdistelmästä.
Sesongin antimia kunnioittaa myös Runo, jonka toinen annos on mallaskrutongeilla koristettu samettinen sienikeitto ja toinen makumuisto mummolasta, kirpeänmakea puolukkaparfait.
Seireeni tuo Smakuun klassikkoannoksensa seireeninleikkeen version 2.0. Possun sisäfileen kavereina toimivat peruna, valkosipuli ja cheddar.
Salt puolestaan tarjoilee täydellisen tasapainoisen kasvisannoksen, jossa Heikki Linnan upea varhaiskaali saa seurakseen rapeaksi friteeratun savutofun. Huippumaukas kunnianosoitus vegaaniruoalle!
Taste Day & Night on mukana Smakussa ensimmäistä kertaa. Vahvoista makumaailmoistaan tunnettu ravintola kattaa pöytään lohicevichen misomajoneesilla, chili-sesamilla ja pikkelöidyllä punasipulilla. Mukana on myös jalapenosuolattuja nachoja.
Taste Street Food tarjoilee nimensä mukaisesti katuruokaa. Vuoden Smakuannoksen otsikko Sticky, Spicy, Aromatic kertoo, mitä tuleman pitää.
Trattoria Nonna Sophiassa maistellaan tällä kertaa rapeaa kurpitsa-savujuustoaranchinia, sieni-tryffelipizzaa ja ricotta-mustikkakakkua vadelmakastikkeella.
Äänestä suosikkiasi ja voita lahjakortti
Yleisö voi tänäkin vuonna äänestää omaa suosikkiannostaan tapahtuman aikana osoitteessa www.smakufestivals.com.
Voittaja eli Porvoon Makuaarre 2024 julkistetaan tapahtuman viimeisenä päivänä, lauantai-iltana 31. elokuuta.
Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan palkinnoksi lahjakortteja osallistujaravintoloihin.
Tekstiä täydennetty 2.9.2024: Yleisö valitsi suosikikseen Rafael’s Steakhousen beef tartar -annoksen.