Klassikkopaikkojen rinnalle on noussut monta kohdetta, joihin kannattaa tehdä pieni ruokaretki. Kiinnostavia paikkoja löytyy muun muassa Naantalin, Paraisten ja Kemiönsaaren suunnilta.
18.5.2024 ”Naantali on pieni suuri kaupunki, jonka ravintolamaailma sykkii kiehtovana sekoituksena uutta ja vanhaa. Lisäksi siellä pääsee kokemaan saariston merellisen tunnelman”, kuvailee Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen.
Naantalin ravintoloissa ja kahviloissa on kesällä 2024 tarjolla niin perinteisiä suomalaisia makuja kuin kansainvälistä tyyliä. Keittiöissä suositaan lähituottajien raaka-aineita, ja erityinen juhlan aihe on, kun Rymättylän kuuluisat uudet perunat saapuvat.
Etenkin Naantalin sataman ravintolatarjonta on Rautiaisen mukaan uudistunut ja monipuolistunut. Kaivohuone terasseineen kävi läpi mittavan kasvojenpesun jo viime vuonna. Nyt myös Merisali on vaihtanut ilmettä, ja Trapin ruoriin on astunut uusi yrittäjä.
Vohveleistaan tunnetun ravintola Amandiksen uutuus on taideterassi. Ravintola jatkaa myös viime kesänä avatun cocktailbaari Harmun toimintaa.
Kovia kokkivieraita
Naantalin kesä saa lisäväriä myös kokkivieraista, kun ravintola Snickarissa vierailee kolme kovatasoista keittiömestaria, ensimmäisenä Suomen ainoan kahden tähden Michelin-ravintolan Palacen keittiömestari Jonathan Slotte.
Tavastin Kilta -ravintolan ohjat on ottanut intohimoinen kulinaristi Riccadro Soldati, ja entisen Valborgin tilalle on tullut Euroopan parhaiden pizzerioiden joukkoon toistuvasti valittu Pizzeria 450.
Tammiston Kuulas kutsuu herkuttelijoita nauttimaan erityisesti saariston aromeista. Kuulaksen lähiruokaan perustuva Piknik omenapuun alla -tuote ja tänä vuonna 15. kesäkuuta järjestettävä Taste of Archipelago -tapahtuma palkittiin vuonna 2023 Suomen parhaina ruokamatkailutuotteina.
”Saaristosta vinkkaisin vielä Saaristohotelli Vaihelan kuuluisat annokset ja uutena Velkuan Palvan saaren Cafe Laiturin, jonka sijainti takaa merellisen tunnelman”, Rautiainen hymyilee.
Nauvon kirkonkylän pieni suuri satama
Nauvon satama on Saaristomeren suurin ja suosituin. Sataman tuorein ravintolatulokas on saaristolaisruokaa modernilla twistillä tarjoileva Hamn Krog, jota pyörittää Turun Aurajokirannassa sijaitsevan ravintola Oobun tasokas tiimi.
Nauvon sataman jo monelle tuttuja suosikkiravintoloita ovat muun muassa Båthuset Nagu, L’Escale ja Köpman’s Cafe & Restaurant.
Alueen parhaita antimia tarjoilevat myös riistaan erikoistunut Tackork Gård, luonnonläheinen Stallbacken, kunnianhimoisista annoksistaan tunnettu Nestor’s Back Pocket sekä idyllinen Hotel Restaurant Hyppeis värdshus, jossa vierailevat kesällä viikoittain vaihtuvat huippukokit omine menyineen.
”Saariston rengastiet ovat jo auenneet kierrettäväksi kokonaisuudessaan ja ovat iloksemme viikon pidempään avoinna syksyllä, aina 8.9. asti”, kertoo Paraisten kaupungin matkailupäällikkö Benjamin Donner.
Saariston ravintoloihin ja muuhun tarjontaan on helppo tutustua Rengastien nettisivuilla, Donner vinkkaa.
Sivuilta saa erinomaisen tietopaketin, jonka avulla on helppo liikkua saaristossa ja nauttia eri saarten tarjonnasta. Sivuston kautta on myös kätevä varata majoitukset ja muut palvelut.
Kartanon herkkuja Kemiönsaaressa
Kemiönsaarelainen Söderlångvikin kartano on sekin saanut uuden ravintoloitsijan. Paikan vetovastuu on siirtynyt turkulaiselle ravintoloitsijalle Voiveljet Oy:lle, ja ravintola tunnetaan nimellä Amos Krog.
Krogin valikoimassa on myös Söderlångvikin kartanon tuotteita, viinejä ja paikallisia oluita.
Turun Ruissalossakin tapahtuu. Turun Pursiseuran tiloissa on aloittanut uusi yrittäjä Richy Virahsawmy, joka on avannut sinne vahvasti lähiruokaan satsaavan Eatery Alex 1917 -ravintolan. Ravintolassa toimii myös Turussa ainutlaatuinen Chef’s table.
Turkulainen leipomo MBakery on puolestaan avannut Ruissalon Saaronniemessä sijaitsevaan Villa Saaroon kesäkahvilan, joka on avoinna elokuun loppuun asti.