Vuoden ravintolaksi 2016 valittu lahtelainen Roux on pitänyt asiakkaansa tyytyväisinä jo parikymmentä vuotta. Ravintolan sesonginmukaiset herkut syntyvät puhtaista suomalaisista raaka-aineista klassisilla ranskalaisilla menetelmillä.
Vappu Ikonen
13.10.2025 Peltosen taloksi kutsuttu kaunis keltainen jugendrakennus on seissyt Lahdessa osoitteessa Rautatienkatu 7 jo yli vuosisadan.
Vuonna 1912 valmistunut talo muistetaan kaupungissa erityisesti rohdos- ja apteekkialan tyyssijana. Rakennuksen kivijalassa toimi aluksi Wallinin rohdoskauppa.

Ensimmäinen apteekki oli aloittanut Lahdessa vuonna 1860, mutta senaatti antoi vuonna 1913 luvan toisenkin perustamiseen. Lahden Uusi Apteekki käynnisti toimintansa vuonna 1915 osoitteessa Rautatienkatu 3, mutta se muutti Peltosen taloon vuonna 1922 ja pysyi siinä 1900-luvun loppuun saakka.
Vuokratalo näki sittemmin monenlaisia värikkäitä vaiheita. 1970-luvulla siinä toimivat matkustajakodit Tenho ja Otava sekä asunnottomien alkoholistien yömaja.

Vuonna 2007 perustetun Rouxin yrittäjät osoittivat hyvää pelisilmää muuntaessaan komeita apteekkitiloja ravintolasaliksi. Muun muassa upea ruutulattia kunnostettiin, ja kalusteet valittiin kunnioittamaan rakennuksen historiaa. Tuloksena on yhtä aikaa tyylikäs ja viihtyisä interiööri.
Syksyisten makujen sinfoniaa
Ei ole enää uutinen, että pääkaupunkiseudun ulkopuolelta löytyy kansainvälisen tason gourmetosaamista. Ei myöskään se, että huippuravintolassa on tarjolla myös vegaanimenyy.

Ykkösluokan ravintoloiden tapaan lista vaihtuu myös Rouxissa sesonkien mukaan. Listaa tutkaileville tarjoilija suositteli aperitiiviksi Passionelloa, joka osoittautui mainioksi valinnaksi. Limoncelloa, passionlikööriä ja limeä sisältävä drinkki on raikas ruokahalun herättäjä.
Keittiön tervehdyksinä pöytään tuli parin lusikallisen verran muun muassa perunavaahtoa, kirjolohen mätiä, leipämurua ja yrttiöljyä. Mahtava makupommi muistutti sekä asettelultaan että suutuntumaltaan Michelin-palkitun porvoolaisen Vårin annoksia.

Oma alkuruokani, tryffelivaahdolla ryyditetty herkkutattikeitto oli täysosuma. Seuralainen piti kovasti omista kylmäsavustetuista kampasimpukoistaan, mutta myönsi tuntevansa pientä annoskateutta maistettuaan soppaani.
Onneksi seuralaisen pääruoka sorsa kirjaimellisesti suli suussa. Linnun herkullisena kyytipoikana toimi maa-artisokkapyree, ja annoksen kruunasi tumma savusorsakastike.

Itse päädyin pääruoassakin sieniin eli herkkusieni-pinaattipolentaan. Täyteläinen umamisuus ja paahdetut pinjansiemenet saivat kaapimaan lautasen tyhjäksi viimeiseen muruun asti.
Annokset olivat sen verran riittoisia, että jälkiruuat oli pakko jättää väliin, niin ihanilta kuin ne listalla ja naapuripöydässä näyttivätkin.
Illan täydensivät hymyilevä palvelu ja tarjoilijan erinomaiset viinisuositukset. Ravintola tuo osan viineistä maahan itse.