Close Menu
Parastasuomessa.fi
    Juuri nyt
    • Helsingin Kirjamessut viettää syntymäpäiviään – neljännesvuosisata kirjallisuuden juhlaa
    • Bussilla Lapin hangille – lisäreitit ja aikataulut palvelevat myös juna- ja lentomatkustajia
    • Lahden Roux kokkaa ranskalaista ruokaa suomalaisista aineksista
    • Amos Rexin näyttely uhmaa painovoimaa – Leandro Erlichin teokset haastavat todellisuuden
    • Virkatut veistokset, kirjotut kyläläiset – Liisa Hietasen tekstiilityöt hykerryttävät Heinolassa
    • Kultaisen saappaan metsästys houkuttelee kansaa syysluontoon
    • Silakkamarkkinoilla juhlitaan arvokasta meren viljaa
    • Arktisia aromeja Oulussa – onnistunut Makuseikkailu johdattaa kohti vuoden 2026 herkkupöytää
    Parastasuomessa.fiParastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Mainostajalle
    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
      1. Parasta juuri nyt
      2. Ruoka & juoma
      3. Perhematkailu
      4. Historia
      5. Lukijoiden parhaat
      6. Vuodenajat
      7. Harrastukset
      8. Majoitus
      9. Matkustaminen
      10. Kulttuuri
      11. Kestävä matkailu
      12. Parasta mainostajiltamme
      13. Näytä kaikki

      Amos Rexin näyttely uhmaa painovoimaa – Leandro Erlichin teokset haastavat todellisuuden

      Virkatut veistokset, kirjotut kyläläiset – Liisa Hietasen tekstiilityöt hykerryttävät Heinolassa

      Silakkamarkkinoilla juhlitaan arvokasta meren viljaa

      Senaatintorin tuntematon helmi – ”maailman kaunein kirjasto” viettää avointen ovien päivää

      Lahden Roux kokkaa ranskalaista ruokaa suomalaisista aineksista

      Silakkamarkkinoilla juhlitaan arvokasta meren viljaa

      Arktisia aromeja Oulussa – onnistunut Makuseikkailu johdattaa kohti vuoden 2026 herkkupöytää

      Ranskalaisittain Porvoossa – Bistro Gustaf on pieni gastronomian helmi

      Hurmaava Kurpitsapuisto huipentaa Salon Halloween-juhlinnan

      Kultamitali Särkänniemelle – Drifti palkittiin Euroopan parhaana perhelaitteena

      Kotimaan aarteiden perässä – uudessa pelissä seikkaillaan Afrikan tähden Suomi-versiossa

      Kaikenkarvaiset lemmikit valtaavat Tampereen messukeskuksen

      Senaatintorin tuntematon helmi – ”maailman kaunein kirjasto” viettää avointen ovien päivää

      Historian helmiä: Pääseekö automobiililla Lappiin asti?

      Kun Olavinlinna piiritettiin – Savonlinna siirtyy syyskuun tapahtumassa 1700-luvulle

      Kiehtovaa kulttuurihistoriaa – uusi keskiaikainen pyhiinvaellusreitti vie kuuteen turkulaiseen kohteeseen

      Korouoman rotkolaaksosta löytyy jäätä heinäkuun helteelläkin

      Kastelholman keskiaikainen linna on kappale kauneinta Ahvenanmaata

      Elämä edestakaisin – Saimaan Riviera sytyttää aikamiehessä nuoruuden juoksuriemun

      Asiantuntija arvostelee huvipuistot – Leevi kävi Linnanmäellä, Powerparkissa ja Särkänniemessä

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Suomalaisten mielipiteet selville – ainakin nämä asiat kuuluvat hyvään talvilomaan

      Tall Ships Races 2024 – suuret purjelaivat saapuvat taas Helsinkiin, Turkuun ja Maarianhaminaan

      On se kone! Sarka-museon näyttely kertoo, kuinka moottorit mullistivat maatalouden

      Vaarojen maraton juostaan ”paskimpaan aikaan” – Koli houkuttelee silti väkeä polkujen täydeltä

      Kun Olavinlinna piiritettiin – Savonlinna siirtyy syyskuun tapahtumassa 1700-luvulle

      Helsinki rakensi koirille oman Sibelius-monumentin ja koirien kanssa matkaaville nähtävyysreitin

      Sujuvasti suppilovahveroiden perään – uusi kartta auttaa löytämään sieniapajat

      Hämeenlinnan Vaakuna-hotelli avautui kokonaan uudistuneena

      Omenahotellit avaavat ovensa lemmikeille

      Yövyin täällä – hotelli Arkipelag on kesäparatiisi Maarianhaminan keskustassa

      Yövyin täällä – Turun Hamburger Börs on klassikkohotellin onnistunut päivitys

      Bussilla Lapin hangille – lisäreitit ja aikataulut palvelevat myös juna- ja lentomatkustajia

      Kätevämmin kohti itää – Etelä-Karjala saa lisää junavuoroja

      Bussimatkailu kiinnostaa yhä useampaa – moneen luontokohteeseen pääsee ilman omaa autoa

      Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä

      Helsingin Kirjamessut viettää syntymäpäiviään – neljännesvuosisata kirjallisuuden juhlaa

      Amos Rexin näyttely uhmaa painovoimaa – Leandro Erlichin teokset haastavat todellisuuden

      Virkatut veistokset, kirjotut kyläläiset – Liisa Hietasen tekstiilityöt hykerryttävät Heinolassa

      Senaatintorin tuntematon helmi – ”maailman kaunein kirjasto” viettää avointen ovien päivää

      Hankolainen Silversandin mökkikylä pokkasi kestävän kehityksen palkinnon

      Kirja-arvio: Alvar Aallosta Öykkösenvaaralle – Suomen parhaat kohteet tiiviisti ja hauskasti

      Ei ainoastaan hullulle miehelle – Huittisten uudet pyöräilyreitit haastavat kaikki polkemaan

      Bussimatkailu kiinnostaa yhä useampaa – moneen luontokohteeseen pääsee ilman omaa autoa

      Helsingin Kirjamessut viettää syntymäpäiviään – neljännesvuosisata kirjallisuuden juhlaa

      Bussilla Lapin hangille – lisäreitit ja aikataulut palvelevat myös juna- ja lentomatkustajia

      Lahden Roux kokkaa ranskalaista ruokaa suomalaisista aineksista

      Amos Rexin näyttely uhmaa painovoimaa – Leandro Erlichin teokset haastavat todellisuuden

      Helsingin Kirjamessut viettää syntymäpäiviään – neljännesvuosisata kirjallisuuden juhlaa

      Bussilla Lapin hangille – lisäreitit ja aikataulut palvelevat myös juna- ja lentomatkustajia

      Lahden Roux kokkaa ranskalaista ruokaa suomalaisista aineksista

      Amos Rexin näyttely uhmaa painovoimaa – Leandro Erlichin teokset haastavat todellisuuden

    • Kulttuuri
    • Lukijoiden parhaat
    • Perhematkailu
    • Ruoka & juoma
    • Suomessa tapahtuu
    • Kilpailut
      • Visailut
      • Paras juttu -äänestys
    • Yhteystiedot
    Parastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Tilaa lehti Mainostajalle
    Etusivu » Uutiset » Älä haahuile vaan vietä hyötyloma hortoillen
    Harrastukset

    Älä haahuile vaan vietä hyötyloma hortoillen

    Joutilas lomailija voi tuossa tuokiossa kääntää metsässä maleskelunsa arvokkaaksi hortoiluksi. Kuva: Elina Sirparanta/Visit Finland.
    Jaa
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Joko sinä kulutat kesäsi hortoilemiseen? Hortoilu ei ole pelkkää päämäärätöntä haahuilua, kuten sanakirja väittää, vaan tuoreemmassa merkityksessään hyvinkin hyödyllistä puuhaa. Nykyhortoilija nimittäin keräilee luonnosta villiyrttejä ja -vihanneksia eli hortaa.

    Teksti: Päivi Ikonen

    Suomen metsät, niityt ja kotipihat ovat hortan aarreaitta, jossa ilmaista superruokaa kasvaa yllin kyllin. Kunhan noudattaa jokaisenoikeuksia, aarteita saa kerätä käyttöönsä vapaasti.

    Hortaa voi hyödyntää esimerkiksi salaateissa, levitteissä, keitoissa, muhennoksissa, piirakoissa, smoothieissa, jälkiruoissa, teessä ja monenlaisten juomien mausteena.

    Mainiota syötävää ovat muun muassa nokkonen, vuohenputki, siankärsämö, apila, pihasaunio, ratamo, mesiangervo ja osmankäämi.

    Ei rikkaruoho vaan rikkausruoho. Voikukkien nuput ovat kova kotimainen haastaja kaprikselle, ja kasvin lehdet voi silputa salaattiin tai vaikka munakkaan mausteeksi. Kuva: Visit Finland.

    Hortoilullakin on sääntönsä

    Holtittomasti ei kuitenkaan pidä hortoilla eikä koskaan haalia mukaansa kasveja, joiden lajista on epävarma.

    Nouki siis villeistä yrteistä ja vihanneksista koriisi vain lajit, jotka tunnistat varmasti syöntikelpoisiksi.

    Kerää hortaa vain puhtailta alueilta. Esimerkiksi moottoritien piennar ei ole sellainen.

    Jätä oma osansa luontoäidille eli poimi jokaisesta kasvustosta itsellesi korkeintaan viidennes.

    Maistuisiko vaaleanpunainen sima tai horsmaparsa?

    Mainio sydänkesän hortakasvi on maitohorsma, josta saa monenlaista apetta.

    Aniliininpunaisista horsmankukista syntyy esimerkiksi herkullista pinkkiä simaa. Kukat sopivat myös koristamaan vaikkapa jääpaloja. Muista riipiä kukat alhaalta ylöspäin!

    Maitohorsman nuoria versoja voi puolestaan nautiskella parsan tapaan. Vedä verso ylös maasta niin, että mukaan tulee myös vielä vaaleaa vartta. Sitten vain parin minuutin kiehautus miedossa suolavedessä ja höysteeksi hollandaise- tai bearnaisekastiketta.

    Ei pelkkä rentun ruusu. Maitohorsma sopii niin lasiin kuin lautaselle. Kuva: Scanstockphoto.

    Reseptivinkki: näin leivot pienet horsmapiiraat

    (6 tai 12 annospiirasta)
    4 dl täysjyvävehnäjauhoa
    150 g voita
    1 tl leivinjauhetta
    1 muna
    Täyte:
    85 g sinihomejuustoa
    3 munaa
    2 dl ruokakermaa
    2 dl silputtuja nuoria
    maitohorsman versoja
    ½ dl vettä
    1 dl kevään yrttejä, minttua ja sipulinvarsia

    Piirakkapohja. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja vuole voi jauhojen joukkoon.  Nypi seos ryynimäiseksi. Lisää muna ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Pyöräytä taikina pötköksi ja jaa paloihin.

    Painele palat 12 kolon teflonvuokaan tai 6–8 paperiseen muffinivuokaan. Levitä taikinaa myös reunoille. Kypsennä pohjia 6 minuuttia 180 asteessa.

    Täyte. Leikkaa nuoret horsmanversot ja kuumenna ne vesitilkan kanssa pienessä kattilassa. Ota sivuun ja anna jäähtyä nesteen kanssa. Silppua kevätyrtit horsmien ja kiehautusveden joukkoon. Yhdistä munat ja ruokakerma ja sekoita horsmien joukkoon. Jaa täyte vuokiin esikypsennettyjen piiraspohjien päälle.

    Kypsennä uunissa 25–30 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin ja massa on hyytynyt. Voit valuttaa jäähtyneen pikkupiiraan päälle tilkan oliiviöljyä sekä omenaviinietikkaa ja tarjota sen runsaan salaatin kanssa.

    Resepti on peräisin kirjasta Metsän ruoka-aarteet – Villiruokaa vuoden ympäri (Viestilehdet 2015).

    Lue myös: Virpi Raipala-Cormier tuntee yrttien maailman

    horta villivihannekset villiyrtit
    Jaa Facebook Twitter LinkedIn Email

    Luitko jo nämä?

    Kultaisen saappaan metsästys houkuttelee kansaa syysluontoon

    Vaarojen maraton juostaan ”paskimpaan aikaan” – Koli houkuttelee silti väkeä polkujen täydeltä

    Korkeasaaren asukit tutkimusapulaisina – testasivat karhunkestävät roskikset

    Uusimmat artikkelit

    Helsingin Kirjamessut viettää syntymäpäiviään – neljännesvuosisata kirjallisuuden juhlaa

    Bussilla Lapin hangille – lisäreitit ja aikataulut palvelevat myös juna- ja lentomatkustajia

    Lahden Roux kokkaa ranskalaista ruokaa suomalaisista aineksista

    Amos Rexin näyttely uhmaa painovoimaa – Leandro Erlichin teokset haastavat todellisuuden

    Avainsanat
    Ahvenanmaa Espoo festivaalit Helsinki Herkuttelua historian havinassa historia hotellit Inari Jyväskylä kansallispuistot Koli Kotka kulttuuriperintö Kuopio Kuusamo kuvataide Lahti Lappeenranta Lappi luonto majoitus melonta Mikkeli museot musikaalit Naantali näyttelyt Oulu Pori Porvoo Rauma ravintolat retkeily Rovaniemi Saimaa Savonlinna sotahistoria Särkänniemi Tampere teatteri Turku ulkoilu Vaasa Vantaa vastuullisuus
    Yhteydet
    Yhteydet

    MATKAILULEHTI
    toimitus(a)matkailulehti.fi

    TOIMITUS
    Toimitusjohtaja Leena Joutsen
    leena.joutsen(a)kempulssi.fi

    PUH: 040 577 8850

    MEDIAMYYNTI
    Raija Kivinen, Markkinointituuli Tmi
    raija.kivinen(a)matkailulehti.fi
    PUH: 040 824 3820

    Tietosuoja- ja rekisteriseloste

    KEMPULSSI OY

    Kempulssi on Matkailulehden kustantaja ja julkaisija vuodesta 2023 lähtien.

    Laadukkaisiin erikoismedioihin keskittyneen yhtiön muut julkaisut ovat

    Uusiouutiset
    Työ Terveys Turvallisuus
    Tunne & Mieli
    Kemiamedia

    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
    • Suomessa tapahtuu
    • Ihmiset
    • Kilpailut
    • Yhteystiedot
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Kirjoita hakusana ja paina Enter, keskeytä Esc-painikkeella