Parastasuomessa.fi
    Juuri nyt
    • Kun isoisä lampun osti – Heinolan kaupunginmuseossa loistavat lumoavat valot
    • Stadin Silakkamarkkinoilla nautitaan tunnelmasta ja kalaherkuista
    • Ruskavahti kertoo, missä syksyn värit hehkuvat parhaimmillaan
    • Savonlinnan seutu sai vastuullisen matkailun merkin
    • Muumien menestys jatkuu – nyt palkinnon pokkasi Tampereen Muumimuseo
    • Hei Muumit – Muumimaailma palkittiin Suomen parhaana perhelomakohteena
    • Imatralla kuohuvat koski ja rokkisinfonia
    • Taidekävely Turussa kuljettaa halki juhlivan kansallisen kaupunkipuiston
    Parastasuomessa.fiParastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Mainostajalle
    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
      1. Parasta juuri nyt
      2. Ruoka & juoma
      3. Majoitus
      4. Matkustaminen
      5. Kulttuuri
      6. Kestävä matkailu
      7. Parasta mainostajiltamme
      8. Näytä kaikki

      Kun isoisä lampun osti – Heinolan kaupunginmuseossa loistavat lumoavat valot

      Stadin Silakkamarkkinoilla nautitaan tunnelmasta ja kalaherkuista

      Ruskavahti kertoo, missä syksyn värit hehkuvat parhaimmillaan

      Savonlinnan seutu sai vastuullisen matkailun merkin

      Stadin Silakkamarkkinoilla nautitaan tunnelmasta ja kalaherkuista

      Hampurilaisten ystävät kohtaavat Helsingin Rautatietorilla

      Turun ruokaviikoilla jännitetään Michelin-tähtiä

      Vesistöjen ympäröimä Savonlinna on kiinnostava olutkaupunki

      Lähilomailu ja Staycation on uusi tapa panostaa omaan hyvinvointiin

      Hostellireissutarina Sodankylän Visatuvalta toi Sirkku Tuomistolle voiton Vuoden Hostellireissaajaksi 2023

      Savonlinnan Seurahuone sai kestävän matkailun merkin

      Vuoden parhaana hostellina palkittiin savonlinnalainen Kartanohostel AnnaCatharina

      Oma peitto ja tutut lelut voivat rauhoittaa lemmikkiä matkoilla

      Junalla voi puksuttaa vastuullisten yritysten mukaan nimettyjä reittejä 

      Pääkaupunkiseudulta mökille junalla tai bussilla – Etelä-Savossa selvitettiin kestävän kulkemisen malleja

      Maantielauttojen ja yhteysalusten aikataulut löytyvät nyt uudesta verkko-osoitteesta

      Kun isoisä lampun osti – Heinolan kaupunginmuseossa loistavat lumoavat valot

      Muumien menestys jatkuu – nyt palkinnon pokkasi Tampereen Muumimuseo

      Imatralla kuohuvat koski ja rokkisinfonia

      Taidekävely Turussa kuljettaa halki juhlivan kansallisen kaupunkipuiston

      Savonlinnan seutu sai vastuullisen matkailun merkin

      Hei Muumit – Muumimaailma palkittiin Suomen parhaana perhelomakohteena

      Hanko kulkee kestävän matkailun tietä – Siisti Biitsi pitää rannat puhtaina

      Otathan onkeesi – kunnon kalastaja ei roskaa!

      Kun isoisä lampun osti – Heinolan kaupunginmuseossa loistavat lumoavat valot

      Stadin Silakkamarkkinoilla nautitaan tunnelmasta ja kalaherkuista

      Ruskavahti kertoo, missä syksyn värit hehkuvat parhaimmillaan

      Savonlinnan seutu sai vastuullisen matkailun merkin

      Kun isoisä lampun osti – Heinolan kaupunginmuseossa loistavat lumoavat valot

      Stadin Silakkamarkkinoilla nautitaan tunnelmasta ja kalaherkuista

      Ruskavahti kertoo, missä syksyn värit hehkuvat parhaimmillaan

      Savonlinnan seutu sai vastuullisen matkailun merkin

    • #suomiparhautta
      • Maisemissa
      • Lukijoiden parhaat
    • Ihmiset
    • Kilpailut
      • Visailut
      • Paras juttu -äänestys
    • Yhteystiedot
    Parastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Tilaa lehti Mainostajalle
    Etusivu » Uutiset » Älä haahuile vaan vietä hyötyloma hortoillen
    Harrastukset

    Älä haahuile vaan vietä hyötyloma hortoillen

    Joutilas lomailija voi tuossa tuokiossa kääntää metsässä maleskelunsa arvokkaaksi hortoiluksi. Kuva: Elina Sirparanta/Visit Finland.
    Jaa
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Joko sinä kulutat kesäsi hortoilemiseen? Hortoilu ei ole pelkkää päämäärätöntä haahuilua, kuten sanakirja väittää, vaan tuoreemmassa merkityksessään hyvinkin hyödyllistä puuhaa. Nykyhortoilija nimittäin keräilee luonnosta villiyrttejä ja -vihanneksia eli hortaa.

    Teksti: Päivi Ikonen

    Suomen metsät, niityt ja kotipihat ovat hortan aarreaitta, jossa ilmaista superruokaa kasvaa yllin kyllin. Kunhan noudattaa jokaisenoikeuksia, aarteita saa kerätä käyttöönsä vapaasti.

    Hortaa voi hyödyntää esimerkiksi salaateissa, levitteissä, keitoissa, muhennoksissa, piirakoissa, smoothieissa, jälkiruoissa, teessä ja monenlaisten juomien mausteena.

    Mainiota syötävää ovat muun muassa nokkonen, vuohenputki, siankärsämö, apila, pihasaunio, ratamo, mesiangervo ja osmankäämi.

    Ei rikkaruoho vaan rikkausruoho. Voikukkien nuput ovat kova kotimainen haastaja kaprikselle, ja kasvin lehdet voi silputa salaattiin tai vaikka munakkaan mausteeksi. Kuva: Visit Finland.

    Hortoilullakin on sääntönsä

    Holtittomasti ei kuitenkaan pidä hortoilla eikä koskaan haalia mukaansa kasveja, joiden lajista on epävarma.

    Nouki siis villeistä yrteistä ja vihanneksista koriisi vain lajit, jotka tunnistat varmasti syöntikelpoisiksi.

    Kerää hortaa vain puhtailta alueilta. Esimerkiksi moottoritien piennar ei ole sellainen.

    Jätä oma osansa luontoäidille eli poimi jokaisesta kasvustosta itsellesi korkeintaan viidennes.

    Maistuisiko vaaleanpunainen sima tai horsmaparsa?

    Mainio sydänkesän hortakasvi on maitohorsma, josta saa monenlaista apetta.

    Aniliininpunaisista horsmankukista syntyy esimerkiksi herkullista pinkkiä simaa. Kukat sopivat myös koristamaan vaikkapa jääpaloja. Muista riipiä kukat alhaalta ylöspäin!

    Maitohorsman nuoria versoja voi puolestaan nautiskella parsan tapaan. Vedä verso ylös maasta niin, että mukaan tulee myös vielä vaaleaa vartta. Sitten vain parin minuutin kiehautus miedossa suolavedessä ja höysteeksi hollandaise- tai bearnaisekastiketta.

    Ei pelkkä rentun ruusu. Maitohorsma sopii niin lasiin kuin lautaselle. Kuva: Scanstockphoto.

    Reseptivinkki: näin leivot pienet horsmapiiraat

    (6 tai 12 annospiirasta)
    4 dl täysjyvävehnäjauhoa
    150 g voita
    1 tl leivinjauhetta
    1 muna
    Täyte:
    85 g sinihomejuustoa
    3 munaa
    2 dl ruokakermaa
    2 dl silputtuja nuoria
    maitohorsman versoja
    ½ dl vettä
    1 dl kevään yrttejä, minttua ja sipulinvarsia

    Piirakkapohja. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja vuole voi jauhojen joukkoon.  Nypi seos ryynimäiseksi. Lisää muna ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Pyöräytä taikina pötköksi ja jaa paloihin.

    Painele palat 12 kolon teflonvuokaan tai 6–8 paperiseen muffinivuokaan. Levitä taikinaa myös reunoille. Kypsennä pohjia 6 minuuttia 180 asteessa.

    Täyte. Leikkaa nuoret horsmanversot ja kuumenna ne vesitilkan kanssa pienessä kattilassa. Ota sivuun ja anna jäähtyä nesteen kanssa. Silppua kevätyrtit horsmien ja kiehautusveden joukkoon. Yhdistä munat ja ruokakerma ja sekoita horsmien joukkoon. Jaa täyte vuokiin esikypsennettyjen piiraspohjien päälle.

    Kypsennä uunissa 25–30 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin ja massa on hyytynyt. Voit valuttaa jäähtyneen pikkupiiraan päälle tilkan oliiviöljyä sekä omenaviinietikkaa ja tarjota sen runsaan salaatin kanssa.

    Resepti on peräisin kirjasta Metsän ruoka-aarteet – Villiruokaa vuoden ympäri (Viestilehdet 2015).

    Lue myös: Virpi Raipala-Cormier tuntee yrttien maailman

    horta villivihannekset villiyrtit
    Jaa Facebook Twitter LinkedIn Email

    Artikkeliin liittyviä aiheita

    Ruskavahti kertoo, missä syksyn värit hehkuvat parhaimmillaan

    Hei Muumit – Muumimaailma palkittiin Suomen parhaana perhelomakohteena

    Imatralla kuohuvat koski ja rokkisinfonia

    Uusimmat artikkelit

    Kun isoisä lampun osti – Heinolan kaupunginmuseossa loistavat lumoavat valot

    Stadin Silakkamarkkinoilla nautitaan tunnelmasta ja kalaherkuista

    Ruskavahti kertoo, missä syksyn värit hehkuvat parhaimmillaan

    Savonlinnan seutu sai vastuullisen matkailun merkin

    Avainsanat
    Espoo Helsinki historia hotelli hotellit Inari junamatkat Jyväskylä Kajaani kansallispuistot kestävä matkailu Koli kotimaanmatkailu Kuusamo käsityöt Lahti Lappi lentoliikenne Leppävirta luonto maastopyöräily melonta museo museot Naantali näyttely näyttelyt ravintola ravintolat retkeily risteilyt Saimaa Savonlinna sisävesiristeilyt taide Tampere teatteri toimitukselta Turku ulkoilu Vaasa vapaa-ajanmatkustus vastuullisuus vesiliikenne ympäristö
    Yhteydet
    Yhteydet

    MATKAILULEHTI
    toimitus(a)matkailulehti.fi

    TOIMITUS
    Päätoimittaja Tanja Eranto
    tanja.eranto(a)matkailulehti.fi

    PUH: 050 356 3872

    MEDIAMYYNTI
    Raija Kivinen, Markkinointituuli Tmi
    raija.kivinen(a)matkailulehti.fi
    PUH: 040 824 3820

    Mediatiedot

    TILAAJAPALVELU
    tilaukset@matkailulehti.fi

    Tilaa lehti

    Tietosuoja- ja rekisteriseloste

    Lehden tilausehdot

    KEMPULSSI OY
    KEMPULSSI OY

    Kempulssi on Matkailulehden kustantaja ja julkaisija vuodesta 2023 lähtien.

    Laadukkaisiin erikoismedioihin keskittyneen yhtiön muut julkaisut ovat

    Uusiouutiset
    Työ Terveys Turvallisuus
    Tunne & Mieli
    Kemiamedia

    Myös sisarlehdet ovat myös sitoutuneet vastuullisuuteen.
    vastuullistajournalismia.fi

    Suomen Matkailijayhdistys
    Suomen Matkailijayhdistys

    Tervehdys Suomen Matkailijayhdistys SMY:ltä!

    Matkailu on mukavaa ja sen kehittäminen vielä mukavampaa. Matkailuyhdistyksiä on perustettu jo 1800-luvulta lähtien, ja ne ovat edelleen kotiseutuaan rakastavien kansalaisten ja aktiivisten yritysten yhdistyksiä. Matkailuyhdistyksiä on ympäri Suomen noin 80.

    Liity mukaan edistämään ja kehittämään kotimaanmatkailua! Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö. SMY:n jäsenetuna saat uudistuneen Matkailulehden.

    www.matkailijayhdistys.fi

    • Etusivu
    • Uutiset
    • Parasta juuri nyt
    • Kulttuuri
    • #suomiparhautta
    • Ihmiset
    • Kilpailut
    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Kirjoita hakusana ja paina Enter, keskeytä Esc-painikkeella