Kankaanpään torin laidalla sijaitseva kahvila-konditoria Postelli on pikkukaupungin ja sen yhteisön vilkas kohtaamispaikka.
Punatiilestä 1930-luvulla rakennetussa vanhassa postitalossa toimiva Postelli järjestää säännöllisesti erilaisia kaikille avoimia tapahtumia. Kakkubuffet ja lettulauantai tarjoavat herkkuhetkiä ostosten lomassa.
Monet tapahtumat tukevat maahanmuuttajien liittymistä lähiyhteisöön. Sellaisia ovat esimerkiksi paikkakunnalla asuvien ukrainalaisten nuorten taiteilijoiden taidenäyttely ja maahanmuuttajien käsityöillat, joihin paikalliset lahjoittavat tarvittavat materiaalit.
Lisäksi eri maista saapuneet muuttajat järjestävät Postellin tiloissa iltoja, joissa tehdään kunkin maan ruokaa ja tutustutaan yhdessä sen ruokakulttuuriin.
”Jokainen voi siten kokea itsensä osaksi yhteisöä, pitää tauon arjestaan ja jakaa ajatuksiaan”, kuvailee kahvilan pitäjä Elina Kivikoski.
Kahvila myös työllistää maahanmuuttajia. Keittiössä häärii oppisopimuksella ukrainalainen leipuri. Sisustuksen on tehnyt vanhasta ladosta kierrätetystä puusta egyptiläinen puuseppä.
Tunnelmaa kierrätystavaroilla
Postellissa on kahvilatuotteiden lisäksi myynnissä erilaisia käsitöitä, joita voi ostaa mukaan tuliaisiksi.
Elina Kivikosken omana intohimona on sisustaa kahvila rakennuksen 1930-luvun tunnelmaan sopivaksi.
Keskeinen ajatus on kierrätys. Käytetyt sohvat ja tuolit ovat saaneet kahvilassa uuden elämän. Pöydät on tehty nuorten työpajalla kierrätysmateriaaleista hyödyntämällä muun muassa vanhojen Singerin ompelukoneiden jalkoja.
”Lisäksi kahvilasta löytyy runsas kokoelma Arabian kahvikuppeja, ja tarjoiluastioina käytetään vanhaa suomalaista designiä”, Kivikoski kuvailee.
Ylijäämä lahjoitetaan tarvitseville
Mahdollisesti myymättä jääneet kahvilatuotteensa kahvila lahjoittaa toimijoille, jotka hyödyntävät ne itse tai jakavat edelleen tarvitseville.
”Jos tuotteita jää yli, ne menevät seurakunnalle, Punaiselle Ristille ja nuorten työpajalle”, Kivikoski kertoo.
Kahvila sijaitsee Unescon Global Geopark -verkostoon kuuluvan Lauhanvuoren–Hämeenkankaan geopuiston alueella.
Myös Postelli on lähdössä mukaan alueelliseen geopuistoverkostoon ja GeoFood-brändin yritykseksi. Tavoitteena on tarjota myös matkailijoille uusia paikallisia leivonnaisia.
Teksti ja kuvat: Sanna-Mari Renfors