Turun symboli on piispanmunkki, uskovat vanhan pääkaupunkimme asukkaat. Turkulaisuuden makeimpia puolia juhlistetaan Vuoden piispisteko 2024 -kilpailulla.
9.9.2024 Piispanmunkki, tuttavallisesti piispis, on Turussa ikoninen leivonnainen ja tärkeä turkulaisuuden ilmentymä.
Mutta miltä näyttävät ja maistuvat täysin uudenlaiset versiot piispiksestä? Se selviää, kun paikalliset leipomot, kahvilat ja ravintolat tuovat myyntiin omat versionsa rakastetusta pyöryläisestä.
Ensimmäistä kertaa järjestettävässä Vuoden piispisteko -kisassa ovat mukana Cafe Chingon, Cafe Qwensel, MBakery, ravintola Smör, Villa Kuuva sekä opetusravintola Taito ja kahvila Wisio.
Voittaja selvitetään yleisöäänestyksellä, johon voi osallistua täällä.
Kilpailun suojelijana Turun piispa
Piispanmunkin nimi juontaa juurensa kaupungin historiaan. Leivonnainen on saanut nimensä Turun arkkihiippakunnan piispanvirasta. Kilpailun suojelijana toimii siis luonnollisesti Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.
”Olen kasvanut Helsingissä ja opin vasta Turun seudulle muutettuani, että berliininmunkeiksi muualla kutsutut leivonnaiset ovatkin oikeasti piispanmunkkeja”, Leppänen kertoo tiedotteessa.
”Yksi hauska kotiutumisen merkki oli se, kun huomasi alkaneensa puhua piispiksistä. Niin hyvin murre ei ole kuitenkaan vielä tarttunut, että osaisin sanoa torikauppiaalle uskottavasti, että ”pist siit viis piispist”.”
Piispa odottaa innolla kilpailun poikimia uusia piispis-versioita.
”Piispikset liittyvät jaettuihin kahvihetkiin, jotka ovat tärkeitä ja tekevät hyvää. Ehkä piispismuistoista erityisiä tekee juuri se, että piispanmunkkeja syödään yhdessä toisten kanssa, isosta laatikosta, sormet tahmaisina.”
Maistamaan ehtii lokakuulle asti
Piispiksen uusia versioita on saatavilla kilpailijoiden omista toimipisteistä ainakin 5. lokakuuta 2024 asti. Äänestyksen voittaja julkistettiin ja palkittiin Hansakorttelissa jo 4. lokakuuta. Voittoon ylsi MBakeryn leivoksen muotoinen kermapiispis.
Vuoden piispisteko -kilpailun järjestävät Turku Center, Ruokakaupunki Turku ja Hansakortteli.
Kilpailun tarkoituksena on tuoda esiin alueen ruokakulttuuria, yrittäjyyttä ja turkulaista identiteettiä sekä kehittää myyntiin uusia herkullisia tuotteita.
Mikä ihmeen piispis?
Muualla Suomessa piispanmunkkia kutsutaan (turkulaisten mielestä virheellisesti) nimellä berliininmunkki.
Piispis on yleensä pyöreä, kevyesti kardemummalla maustettu leivonnainen, joka on päällystetty vaaleanpunaisella tai valkoisella sokerikuorrutteella.
Perinteisesti munkki täytetään vadelmahillolla, joka tuo siihen mehevyyttä.
Päivi Ikonen
Tekstiä täydennetty 4.10. kilpailun ratkettua MBakeryn kermapiispiksen voittoon.