Close Menu
Parastasuomessa.fi
    Juuri nyt
    • Maailman paras kestävän kehityksen luksushotelli löytyi Inkoosta
    • Lumoava Saiturin joulu palaa Hankoon
    • Oulu on Suomen suurin saamelaiskylä – uutuusooppera kertoo alkuperäiskansan tarinan
    • Arvio: Tampereen Kaunotar ja hirviö -musikaali ”loistaa säteillen ja lailla auringon”
    • Läkkipelti taipuu taitavissa käsissä – Fyrrykyröön pläkkyrit esittäytyvät Seinäjoella
    • Helsingin Kirjamessut viettää syntymäpäiviään – neljännesvuosisata kirjallisuuden juhlaa
    • Bussilla Lapin hangille – lisäreitit ja aikataulut palvelevat myös juna- ja lentomatkustajia
    • Lahden Roux kokkaa ranskalaista ruokaa suomalaisista aineksista
    Parastasuomessa.fiParastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Mainostajalle
    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
      1. Parasta juuri nyt
      2. Ruoka & juoma
      3. Perhematkailu
      4. Historia
      5. Lukijoiden parhaat
      6. Vuodenajat
      7. Harrastukset
      8. Majoitus
      9. Matkustaminen
      10. Kulttuuri
      11. Kestävä matkailu
      12. Parasta mainostajiltamme
      13. Näytä kaikki

      Arvio: Tampereen Kaunotar ja hirviö -musikaali ”loistaa säteillen ja lailla auringon”

      Läkkipelti taipuu taitavissa käsissä – Fyrrykyröön pläkkyrit esittäytyvät Seinäjoella

      Amos Rexin näyttely uhmaa painovoimaa – Leandro Erlichin teokset haastavat todellisuuden

      Virkatut veistokset, kirjotut kyläläiset – Liisa Hietasen tekstiilityöt hykerryttävät Heinolassa

      Lahden Roux kokkaa ranskalaista ruokaa suomalaisista aineksista

      Silakkamarkkinoilla juhlitaan arvokasta meren viljaa

      Arktisia aromeja Oulussa – onnistunut Makuseikkailu johdattaa kohti vuoden 2026 herkkupöytää

      Ranskalaisittain Porvoossa – Bistro Gustaf on pieni gastronomian helmi

      Lumoava Saiturin joulu palaa Hankoon

      Arvio: Tampereen Kaunotar ja hirviö -musikaali ”loistaa säteillen ja lailla auringon”

      Hurmaava Kurpitsapuisto huipentaa Salon Halloween-juhlinnan

      Kultamitali Särkänniemelle – Drifti palkittiin Euroopan parhaana perhelaitteena

      Läkkipelti taipuu taitavissa käsissä – Fyrrykyröön pläkkyrit esittäytyvät Seinäjoella

      Senaatintorin tuntematon helmi – ”maailman kaunein kirjasto” viettää avointen ovien päivää

      Historian helmiä: Pääseekö automobiililla Lappiin asti?

      Kun Olavinlinna piiritettiin – Savonlinna siirtyy syyskuun tapahtumassa 1700-luvulle

      Korouoman rotkolaaksosta löytyy jäätä heinäkuun helteelläkin

      Kastelholman keskiaikainen linna on kappale kauneinta Ahvenanmaata

      Elämä edestakaisin – Saimaan Riviera sytyttää aikamiehessä nuoruuden juoksuriemun

      Asiantuntija arvostelee huvipuistot – Leevi kävi Linnanmäellä, Powerparkissa ja Särkänniemessä

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Suomalaisten mielipiteet selville – ainakin nämä asiat kuuluvat hyvään talvilomaan

      Tall Ships Races 2024 – suuret purjelaivat saapuvat taas Helsinkiin, Turkuun ja Maarianhaminaan

      On se kone! Sarka-museon näyttely kertoo, kuinka moottorit mullistivat maatalouden

      Vaarojen maraton juostaan ”paskimpaan aikaan” – Koli houkuttelee silti väkeä polkujen täydeltä

      Kun Olavinlinna piiritettiin – Savonlinna siirtyy syyskuun tapahtumassa 1700-luvulle

      Helsinki rakensi koirille oman Sibelius-monumentin ja koirien kanssa matkaaville nähtävyysreitin

      Sujuvasti suppilovahveroiden perään – uusi kartta auttaa löytämään sieniapajat

      Hämeenlinnan Vaakuna-hotelli avautui kokonaan uudistuneena

      Omenahotellit avaavat ovensa lemmikeille

      Yövyin täällä – hotelli Arkipelag on kesäparatiisi Maarianhaminan keskustassa

      Yövyin täällä – Turun Hamburger Börs on klassikkohotellin onnistunut päivitys

      Bussilla Lapin hangille – lisäreitit ja aikataulut palvelevat myös juna- ja lentomatkustajia

      Kätevämmin kohti itää – Etelä-Karjala saa lisää junavuoroja

      Bussimatkailu kiinnostaa yhä useampaa – moneen luontokohteeseen pääsee ilman omaa autoa

      Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä

      Lumoava Saiturin joulu palaa Hankoon

      Oulu on Suomen suurin saamelaiskylä – uutuusooppera kertoo alkuperäiskansan tarinan

      Arvio: Tampereen Kaunotar ja hirviö -musikaali ”loistaa säteillen ja lailla auringon”

      Läkkipelti taipuu taitavissa käsissä – Fyrrykyröön pläkkyrit esittäytyvät Seinäjoella

      Maailman paras kestävän kehityksen luksushotelli löytyi Inkoosta

      Hankolainen Silversandin mökkikylä pokkasi kestävän kehityksen palkinnon

      Kirja-arvio: Alvar Aallosta Öykkösenvaaralle – Suomen parhaat kohteet tiiviisti ja hauskasti

      Ei ainoastaan hullulle miehelle – Huittisten uudet pyöräilyreitit haastavat kaikki polkemaan

      Maailman paras kestävän kehityksen luksushotelli löytyi Inkoosta

      Lumoava Saiturin joulu palaa Hankoon

      Oulu on Suomen suurin saamelaiskylä – uutuusooppera kertoo alkuperäiskansan tarinan

      Arvio: Tampereen Kaunotar ja hirviö -musikaali ”loistaa säteillen ja lailla auringon”

      Maailman paras kestävän kehityksen luksushotelli löytyi Inkoosta

      Lumoava Saiturin joulu palaa Hankoon

      Oulu on Suomen suurin saamelaiskylä – uutuusooppera kertoo alkuperäiskansan tarinan

      Arvio: Tampereen Kaunotar ja hirviö -musikaali ”loistaa säteillen ja lailla auringon”

    • Kulttuuri
    • Lukijoiden parhaat
    • Perhematkailu
    • Ruoka & juoma
    • Suomessa tapahtuu
    • Kilpailut
      • Visailut
      • Paras juttu -äänestys
    • Yhteystiedot
    Parastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Tilaa lehti Mainostajalle
    Etusivu » Uutiset » Poropateeta ja puolukkapizzaa – Kuusamo nostaa ruokamatkailijalle veden kielelle
    Ruoka & juoma

    Poropateeta ja puolukkapizzaa – Kuusamo nostaa ruokamatkailijalle veden kielelle

    Ravintola Pohjolan Pirtti on erikoistunut villiruokaan. Kuva: Pohjolan Pirtti.
    Jaa
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Kuusamo on nouseva ruokamatkailukohde, jossa perinteet, pohjoisen raaka-aineet ja uudet tuulet yhdistyvät ainutlaatuisiksi makuelämyksiksi.

    21.9.2024  Kuusamossa voi kokea vaikkapa kolmen ruokalajin lounaan metsässä, päivällisen tunturin huipulla tai maailman pohjoisimman Michelin-ravintolan illallisen.

    Ruokamatkailijalle on tarjolla monia kätkettyjä helmiä. Niin villiruoan ystävä, gourmetharrastaja kuin artesaanileivonnaisten rakastajakin löytää varmasti lautaselleen jotakin mieluisaa.

    Riistaa, kalaa, marjoja

    Vuonna 1891 rakennettu Pohjolan Pirtti & Kievari vaalii pohjoista ruokakulttuuria Vuotungin kylässä.

    Pohjolan pirtin Matti Pohjola ja Tanja Pohjola toivottavat vieraat tervetulleiksi. Kuva: Pohjolan pirtti.

    Pirtissä pääsee nauttimaan perinteisiä herkkuja, kuten riistaa, kalaa, sieniä, marjoja ja villiyrttejä, joiden maut tulevat suoraan luonnon omasta aarreaitasta.

    Ruukinvaarassa toimiva Studioravintola Tundra tarjoaa puolestaan fine dining -elämyksiä, jossa paikalliset raaka-aineet ja pohjolan keittiö höystetään ripauksella kansainvälisyyttä.

    Tundran annokset ovat pienimuotoisia taideteoksia. Kuva: Jarmo Pitkänen.

    Koska ravintolan kokki Jarmo Pitkänen on myös keraamikko, matkamuistoksi on saatavilla hänen uniikkiveistoksiaan. Lisäksi tarjolla on kokkauskursseja, jotka johdattavat kuusamolaisen keittiön saloihin.

    Suppilovahverot, leipäjuusto ja puolukat maustavat pizzan

    Rukan kylässä sijaitseva Tapio luottaa moderniin pohjoismaiseen fine dining -ruokaan. Englantilaisen Connor Laybournen ja hänen puolisonsa Johanna Mourujärven luotsaama ravintola aateloitiin kesällä Suomen pohjoisimmaksi Michelin-ravintolaksi.

    Tapion maut syntyvät yksinkertaisista aineista taidokkaasti käsiteltyinä. Kuva: Tapio.

    Ravintola Tapion raaka-aineet marjoista ja vihanneksista poroon ja villituotteisiin tulevat Mourujärven omalta perhetilalta.

    Pizzeria Ruka on yhdistänyt paikalliset raaka-aineensa italialaiseen perinteeseen ja aitoon puu-uuniin.

    Rukan pizzoja ryydittävät esimerkiksi savuporo, kylmäsavulohi, kantarellit, suppilovahverot ja lakkahillo. Kuva: Pizzeria Ruka.

    Rukan laskettelurinteen alla sijaitseva rento mutta tyylikäs ravintola tarjoilee pizzoja, joissa maistuvat muun muassa pohjoinen lohi, leipäjuusto ja puolukka.

    Poroa syödään Kuusamossa monessa muodossa, joista tunnetuin on perinteinen käristys. Vuodesta 1860 toiminut Kujalan porotila tarjoaa tilaisuuden maistella poroherkkuja kodassa tai nauttia neljän ruokalajin poroisännän illallisen.

    Poronkäristys on Kuusamon must-ruoka. Kuva: Sanna Mansikkamäki.

    Kujalan porotilalla porot elävät vapaina, ja eläin hyödynnetään kokonaisvaltaisesti. Tilamyymälästä saa niin poron sisäfiletta, potkaa kuin poromakkaraa.

    Viidennessä sukupolvessa tilaa pyörittävä Juha Kujala Jenni-puolisoineen myy myös porontaljoja ja poronluusta ja -sarvista tehtyjä matkamuistoja.

    Syömään gondolikyydissä

    Rukan kylästä pääsee kätevästi gondolilla eli maisemahissillä Itä-Rukalle Camp Kitchen & Bariin, jonka keittiö on poiminut vaikutteita niin Nuorgamista kuin New Yorkista. Listalla on toki myös paikallisia herkkuja, kuten lohta ja poronkäristystä.

    Rukan uutuus on Saaruan huipulle joulukuussa 2024 avautuva saunaravintola. Työnimellä Kiuas kulkeva ravintola lupaa kohottaa ruokamatkailijat uusiin korkeuksiin.

    Saunaravintola tarjoaa löylyjen lisäksi kuusamolaisia herkkuja ja komeat näkymät Valtavaaran luonnonsuojelualueelle. Havainnekuva: Rukan hiihtokeskus.

    Jos ateriointi katon alla ja pöydän ääressä tuntuu liian kesyltä, Wild Out tarjoaa seikkailunhaluisille vaihtoehtoisen tavan vatsansa täyttämiseen. Eräkokki ja eräopas vie vieraansa metsän siimekseen, jossa valmistetaan ja syödään kausituotteista koostuva nuotiolounas.

    Luonnon antimia ranskalaiseen tapaan

    Suomalais-ranskalainen kahvilan The French Cafen omistajat Moona Mankinen ja Arthur Bataille, muuttivat Kuusamoon Nizzasta ja avasivat vanhan pankin tiloihin kahvila-konditorian, jossa viiden tähden leivonnaiset tarjoillaan pöytiin.

    Yhdeksi suosikiksi ovat nousseet erityisesti suomalaiseen makuun iskevät hopeatoffeemacaronit.

    ”Meille tärkeintä on laatu ja paikallisuus”, sanovat Moona Mankinen ja Arthur Bataille. Kuva: Mikko Santasalo.

    ”Valmistan luonnon raaka-aineista ranskalaiseen tapaan niin suolaisia herkkuja kuin leivonnaisia”, kuvailee leipuri-kondiittori ja jälkiruokakokki Moona Mankinen.

    Parin ideoimia herkkuja ovat myös tervasuola-tummasuklaamacaronit sekä poropatee. Se tehdään ranskalaiseen ohuttaikinaan, jonka sisälle valetaan konjakkihyytelöä.

    Päivi Ikonen

    Lue myös:

    Maailman pohjoisin Michelin-ravintola on nyt kuusamolainen Tapio

    Kuusamo Ruka ruokamatkailu
    Jaa Facebook Twitter LinkedIn Email

    Luitko jo nämä?

    Lahden Roux kokkaa ranskalaista ruokaa suomalaisista aineksista

    Silakkamarkkinoilla juhlitaan arvokasta meren viljaa

    Arktisia aromeja Oulussa – onnistunut Makuseikkailu johdattaa kohti vuoden 2026 herkkupöytää

    Uusimmat artikkelit

    Maailman paras kestävän kehityksen luksushotelli löytyi Inkoosta

    Lumoava Saiturin joulu palaa Hankoon

    Oulu on Suomen suurin saamelaiskylä – uutuusooppera kertoo alkuperäiskansan tarinan

    Arvio: Tampereen Kaunotar ja hirviö -musikaali ”loistaa säteillen ja lailla auringon”

    Avainsanat
    Ahvenanmaa Espoo festivaalit Hanko Helsinki Herkuttelua historian havinassa historia hotellit Jyväskylä kansallispuistot Koli Kotka kulttuuriperintö Kuopio Kuusamo kuvataide Lahti Lappeenranta Lappi luonto majoitus melonta Mikkeli museot musikaalit Naantali näyttelyt Oulu Pori Porvoo Rauma ravintolat retkeily Rovaniemi Saimaa Savonlinna sotahistoria Särkänniemi Tampere teatteri Turku ulkoilu Vaasa Vantaa vastuullisuus
    Yhteydet
    Yhteydet

    MATKAILULEHTI
    toimitus(a)matkailulehti.fi

    TOIMITUS
    Toimitusjohtaja Leena Joutsen
    leena.joutsen(a)kempulssi.fi

    PUH: 040 577 8850

    MEDIAMYYNTI
    Raija Kivinen, Markkinointituuli Tmi
    raija.kivinen(a)matkailulehti.fi
    PUH: 040 824 3820

    Tietosuoja- ja rekisteriseloste

    KEMPULSSI OY

    Kempulssi on Matkailulehden kustantaja ja julkaisija vuodesta 2023 lähtien.

    Laadukkaisiin erikoismedioihin keskittyneen yhtiön muut julkaisut ovat

    Uusiouutiset
    Työ Terveys Turvallisuus
    Tunne & Mieli
    Kemiamedia

    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
    • Suomessa tapahtuu
    • Ihmiset
    • Kilpailut
    • Yhteystiedot
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Kirjoita hakusana ja paina Enter, keskeytä Esc-painikkeella